Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ

πίσω
Ξέρουμε ότι το να μιλάς για σεξ με τη μαμά και τον μπαμπά είναι εξαιρετικά τρομακτικό. Αλλά μη φοβάσαι – με τον σωστό τρόπο και τις σωστές ερωτήσεις, οι γονείς σου θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμοι για σένα και τον/τη σύντροφό σου καθώς προχωράς στο επόμενο στάδιο της ζωής σου. Μην ντραπείς να στραφείς σε αυτούς για να ζητήσεις στήριξη – γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε είναι εδώ. Ακόμα κι αν σκέφτεσαι ότι οι γονείς σου δεν είναι οι κατάλληλοι για να το συζητήσεις, σκέψου το εξής: το πέρασαν και οι ίδιοι νωρίτερα.
Παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές για να σε βοηθήσουν όταν πάρεις την απόφαση να τους μιλήσεις:
  • Πλησίασε έναν από τους γονείς σου, αντί και τους δυο γονείς ταυτόχρονα. Είναι καλύτερα να ξεκινήσεις με το γονέα που αισθάνεσαι πιο άνετα.
  • Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι αγχωμένος/η ΚΑΙ να το λες. Έτσι, ο γονιός γνωρίζει τι θάρρος χρειάστηκε για να τον/την πλησιάσεις και γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα για σένα.
  • Η λύση είναι ο σωστός χρόνος: Μη μιλήσεις με τη μαμά σου όταν θα ετοιμάζεται να φύγει. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει κάποιου είδους χρονικός περιορισμός.
  • Ο χώρος: Μην κάνεις την κουβέντα αυτή μπροστά σε πολλούς ανθρώπους. Καλύτερα, αναζήτησε έναν ιδιωτικό και οικείο τόπο συνάντησης. Το σπίτι είναι καλό, αλλά το ίδιο καλός χώρος μπορεί και να είναι το αγαπημένο σου καφέ σε ώρα που δεν θα έχει πολύ κόσμο.
  • Πρέπει να γνωρίζεις το θέμα – και πόσα πολλά ή λίγα θέλεις να πεις στον γονιό σου. Μπορείς αν θέλεις, να χρησιμοποιήσεις την ιστορία ενός φίλου σου απλά για να ελέγξεις «την κατάσταση» π.χ. «H Ελένη και ο φίλος της σκέφτονται να κάνουν σεξ, τι γνώμη έχεις γι’ αυτό»;
  • Μην αναφέρεις «καυτά» θέματα, που γνωρίζεις ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Ξεκίνησε με κάτι που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει διαξιφισμούς και αντιδράσεις, ενώ θα σε οδηγήσει στις απαντήσεις που αναζητάς.