Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

YOUR CONTRACEPTION FAQs

πίσω
Ερωτήσεις σχετικά με: Διαδερμικό Αντισυλληπτικό Επίθεμα (patch)
Εάν το αυτοκόλλητο επίθεμα αποκολληθεί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα καινούριο; Υπάρχει κίνδυνος να μείνω έγκυος;
Το αυτοκόλλητο είναι σχεδιασμένο για να κολλάει στο δέρμα για μία εβδομάδα, αλλά εάν αποκολληθεί, θα πρέπει να το αντικαταστήσεις το συντομότερο δυνατό γιατί θα είναι αναποτελεσματικό ως αντισυλληπτικό αν περάσουν πάνω από 24 ώρες χωρίς αυτό. Εάν έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες μεταξύ της αποκόλλησής του και της αντικατάστασής του, τότε χρειάζεσαι επιπλέον αντισυλληπτική προστασία για μία εβδομάδα.
Μπορεί να βγει το αυτοκόλλητο στο ντους;

Το αυτοκόλλητο κολλάει πολύ καλά και σπάνια βγαίνει. Μπορείς να κάνεις ντους, κολύμβηση και άσκηση φορώντας το. Το αυτοκόλλητο πρέπει να εφαρμόζεται σε καθαρό, στεγνό δέρμα και θα πρέπει να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς κρέμες ή λοσιόν κοντά στο αυτοκόλλητο που ήδη φοράς για να εξασφαλίσεις ότι κολλάει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Το αυτοκόλλητο λειτουργεί απελευθερώνοντας ορμόνες (οιστρογόνο και προγεσταγόνο) στην κυκλοφορία του αίματος. Πρέπει να αντικαθίσταται την ίδια ημέρα της εβδομάδας (την «ημέρα της αλλαγής του αυτοκόλλητου»). Την τέταρτη εβδομάδα δεν θα βάλεις αυτοκόλλητο και έτσι θα σου έρθει η περίοδος. Τα αυτοκόλλητα πρέπει να αντικαθίστανται για να εξασφαλίζεται η απελευθέρωση της σωστής ποσότητας ορμονών στο αίμα. Κάθε αυτοκόλλητο μπορεί να απελευθερώσει μόνο κάποια συγκεκριμένη ποσότητα ορμονών. Αν ξεχάσεις να αλλάξεις το αυτοκόλλητο και έχουν περάσει μία ή δύο μέρες από την ημέρα που έπρεπε να το αλλάξεις, ξεκόλλησέ το όταν το θυμηθείς και κόλλησε ένα καινούριο. Αυτό το αυτοκόλλητο θα το αλλάξεις και πάλι την επόμενη «ημέρα αλλαγής του αυτοκόλλητου» και θα είσαι ακόμη προστατευμένη από εγκυμοσύνη. Αν αργήσεις περισσότερο από δύο ημέρες να αλλάξεις το αυτοκόλλητο, ξεκινάς από την αρχή ένα νέο κύκλο τεσσάρων εβδομάδων με το νέο αυτοκόλλητο, ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις και μία επιπλέον μέθοδο αντισύλληψης, όπως προφυλακτικό, για τις επόμενες επτά ημέρες.

Τι θα γίνει αν ξεχάσω να βγάλω το αυτοκόλλητό μου στην αρχή της εβδομάδας που δεν πρέπει να έχω αυτοκόλλητο;
Αν ξεχάσεις να βγάλεις το αυτοκόλλητό σου στην αρχή της εβδομάδας χωρίς αυτοκόλλητο, βγάλε’ το όταν το θυμηθείς και άρχισε τον επόμενο κύκλο τη συνηθισμένη ημέρα. Η περίοδός σου μπορεί να είναι μικρότερη ή μπορεί να έχεις ακόμα αιμορραγία όταν βάλεις το επόμενο αυτοκόλλητο.
Χρειάζεται να φοράω το αυτοκόλλητο πάντοτε στο ίδιο μέρος;
Όχι, ίσως μάλιστα είναι καλύτερα να αλλάζεις λίγο τη θέση του κάθε εβδομάδα. Το αυτοκόλλητο μπορεί να τοποθετηθεί στους γλουτούς, την κοιλιακή χώρα, την πλάτη ή το μπράτσο. Δεν πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στο στήθος.
Το αυτοκόλλητο μοιάζει λίγο με έμπλαστρο - πώς μπορώ να είμαι σίγουρη ότι λειτουργεί;
Δεν μπορείς να δεις κάποια διαφορά στο αυτοκόλλητο ή να το νιώθεις να λειτουργεί, αλλά απελευθερώνει διαρκώς ορμόνες (οιστρογόνο και προγεσταγόνο) στο αίμα. Πρέπει να είσαι σίγουρη ότι το αλλάζεις κάθε εβδομάδα για τρεις εβδομάδες και να θυμηθείς να ξεκινήσεις το νέο κύκλο αυτοκόλλητων μετά την τέταρτη εβδομάδα που δεν θα έχεις αυτοκόλλητο.