Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

YOUR CONTRACEPTION FAQs

πίσω
Ερωτήσεις σχετικά με: Ο κολπικός δακτύλιος
Τι κάνω αν ο δακτύλιος πέσει;
Αν ο δακτύλιος πέσει, πρέπει να ξεπλυθεί και να επανατοποθετηθεί αμέσως. Αν έχει μείνει έξω από τη θέση του για λιγότερο από τρεις ώρες, εξακολουθείς να είσαι προστατευμένη από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αν όμως έμεινε έξω από τη θέση του πάνω από τρεις ώρες, χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις μία επιπλέον μέθοδο αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό) για τις επόμενες επτά ημέρες. Ο δακτύλιος πρέπει να παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον άλλες 7 ημέρες, εφόσον έμεινε έξω από τη θέση του για περισσότερο από τρεις ώρες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να τον φοράς περισσότερο από 21 ημέρες συνολικά το συγκεκριμένο μήνα. Μετά από αυτό, μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας πριν τοποθετήσεις τον επόμενο δακτύλιο.
Τι πρέπει να κάνω αν ξεχάσω να βγάλω το δακτύλιο;
Αν είναι στη θέση του για λιγότερο από 28 ημέρες, τότε αφαίρεσέ τον, κάνε ένα διάλειμμα επτά ημερών χωρίς δακτύλιο και μετά βάλε τον επόμενο. Έτσι θα είσαι ακόμη προστατευμένη από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αν ο δακτύλιος είναι στη θέση του για περισσότερο από 28 ημέρες, αφαίρεσέ τον αμέσως, βάλε έναν καινούριο και χρησιμοποίησε και μια επιπλέον μέθοδο αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό) για τις επόμενες επτά ημέρες. Μπορεί να έχεις ακανόνιστη αιμορραγία ή καθόλου περίοδο γι’ αυτόν το μήνα.
Τι να κάνω αν ξεχάσω να βάλω το δακτύλιο μετά το διάλειμμα της μίας εβδομάδας;
Βάλε το δακτύλιο αμέσως μόλις το θυμηθείς και χρησιμοποίησε επιπλέον μέθοδο αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό) για 7 ημέρες. Αν έχεις κάνει σεξ χωρίς προστασία από τη στιγμή που έχει αφαιρεθεί ο δακτύλιος για περισσότερο από μια εβδομάδα, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσεις επείγουσα αντισύλληψη. Δεν πρέπει να μένεις χωρίς το δακτύλιο για περισσότερες από 7 ημέρες γιατί διατρέχεις τον κίνδυνο να μείνεις έγκυος. Μίλα με το/τη γυναικολόγο σου αν δεν είσαι σίγουρη.