Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

YOUR CONTRACEPTION FAQs

πίσω
Ερωτήσεις σχετικά με: Χάπι μόνο με προγεσταγόνο (mini-Pill)
Είναι όλα τα χάπια ίδια; Τι περιέχει το χάπι; Το αντισυλληπτικό χάπι προκαλεί παρενέργειες ή ενέχει κινδύνους για την υγεία μου; Υπάρχουν κάποια επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία από τη λήψη του χαπιού; Πόσο αξιόπιστο είναι το χάπι; Υπάρχουν χάπια που προσφέρουν επιπλέον οφέλη; Πρέπει να κάνω διάλειμμα από το χάπι; Τι γίνεται εάν δεν μου αρέσει το χάπι που παίρνω – μπορώ να το αλλάξω; Χρειάζεται να πάω στο/στη γυναικολόγο για να μου δώσει συνταγή για το χάπι; Πώς ξεκινάω να παίρνω το χάπι; Πρέπει να παίρνω το χάπι κάθε μέρα; Είναι ασφαλές να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος των 7 ημερών; Η περίοδός μου θα επηρεαστεί; Χρειάζεται να το παίρνω την ίδια ώρα κάθε μέρα; Παρέλειψα/ξέχασα ένα χάπι από τη συσκευασία / έκανα εμετό / είχα διάρροια. Τι να κάνω; Παίρνω αντιβιοτικά – πώς μπορεί να επηρεαστεί το χάπι; Πώς μπορώ να προστατευτώ από τα ΣΜΝ; Θα παχύνω αν παίρνω το χάπι; Το χάπι θα μου δημιουργήσει σπυράκια; Μήπως το χάπι μου φέρει ναυτία; Πρέπει να κάνω διάλειμμα από το χάπι έπειτα από κάποια χρόνια, για να αναρρώσει το σώμα μου; Θα επηρεάσει η μακροχρόνια λήψη του χαπιού την προσπάθειά μου να κάνω μωρό; Δεν θα είναι δύσκολο να θυμάμαι να παίρνω το χάπι;
Είναι όλα τα χάπια ίδια;
Όχι. Υπάρχουν περίπου 30 διαφορετικά χάπια διαθέσιμα σήμερα και καθένα από αυτά διαφέρει λίγο ή περισσότερο από το άλλο.
Τι περιέχει το χάπι;
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι χαπιών. Το χάπι συνδυασμού που περιέχει 2 τύπους ορμονών –ένα οιστρογόνο και ένα προγεσταγόνο – και το χάπι που περιέχει μόνο προγεσταγόνο. Όταν μένεις έγκυος, το σώμα εκκρίνει φυσιολογικά αυτές τις ορμόνες για να σταματήσεις να παράγεις άλλα ωάρια. Το χάπι συνδυασμού μιμείται αυτή τη δράση, οπότε αν και δεν είσαι έγκυος, εμποδίζεται η ωορρηξία. Επίσης, αλλάζει την υφή της τραχηλικής βλέννας, κάνοντας την πυκνή, και έτσι το σπέρμα δυσκολεύεται να περάσει στη μήτρα. Το χάπι που περιέχει μόνο προγεσταγόνο λειτουργεί συμπυκνώνοντας την τραχηλική βλέννα στην είσοδο της μήτρας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να εμποδίσει και την ωορρηξία.
Το αντισυλληπτικό χάπι προκαλεί παρενέργειες ή ενέχει κινδύνους για την υγεία μου;

Το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται με ασφάλεια από εκατομμύρια γυναίκες ήδη από τη δεκαετία του 1960. Μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν ήπιες παρενέργειες όταν αρχίσουν να παίρνουν το χάπι, όμως αυτές συνήθως υποχωρούν έπειτα από περίπου 12 εβδομάδες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία μεταξύ των περιόδων (κηλίδες αίματος), πονοκεφάλους και ευαισθησία στο στήθος. Κάποια σκευάσματα χαπιών συνδυασμού περιέχουν μεγαλύτερη δόση οιστρογόνου από άλλα. Εάν παίρνεις χάπι αυτής της κατηγορίας κι έχεις παρενέργειες, μπορείς να ζητήσεις από το/τη γυναικολόγο σου να αντικαταστήσει το χάπι που παίρνεις με άλλο, που να περιέχει χαμηλή δόση οιστρογόνου. Επίσης, διατίθενται διαφορετικοί τύποι προγεσταγόνου, οπότε πάλι αξίζει να συζητήσεις τις διάφορες επιλογές με τον γιατρό σου. Οι διαφορετικοί τύποι χαπιών ταιριάζουν σε διαφορετικές γυναίκες.

Πολύ σπάνια, κάποιες γυναίκες μπορεί να πάθουν θρόμβωση, μια κατάσταση που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία τους. Ο κίνδυνος της θρόμβωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό, την ηλικία και το σωματικό βάρος και αυξάνεται όταν υπάρχει συνδυασμός μεταξύ των παραγόντων κινδύνου. Η σχέση μεταξύ θρόμβωσης και χαπιού είναι ασθενέστερη από τη σχέση που έχει η θρόμβωση με άλλους παράγοντες κινδύνου. Η πιθανότητα να πάθεις θρόμβωση ενώ χρησιμοποιείς το χάπι είναι μικρότερη από την πιθανότητα να πάθεις θρόμβωση αν δεν χρησιμοποιείς αντισύλληψη και μείνεις έγκυος και ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του αντισυλληπτικού χαπιού που χρησιμοποιείς.1

Εάν είχες πάθει στο παρελθόν θρόμβωση ή έχεις οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης ή έχεις ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό κάποιας πάθησης που σχετίζεται με το κυκλοφορικό σύστημα, πρέπει να ενημερώσεις οπωσδήποτε τον γιατρό σου, καθώς το χάπι μπορεί να μην είναι η κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης για σένα.

Πρέπει επίσης να ενημερώσεις το/τη γυναικολόγο σου αν είσαι καπνίστρια, έχεις διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς αυτές οι παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, όπως επίσης το να είσαι υπέρβαρη ή ακινητοποιημένη (για παράδειγμα, αν είσαι σε αναπηρική καρέκλα). 1

Δες το/τη γυναικολόγο σου αμέσως αν παρατηρήσεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • έντονο πόνο και πρήξιμο στη γάμπα του ενός ποδιού
  • έντονο πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή
  • έντονο κοιλιακό πόνο
  • έντονο κοιλιακό πόνο
  • έντονο, παρατεταμένο πονοκέφαλο – ειδικά αν δεν είχες ποτέ ημικρανίες, απώλεια όρασης ή αδυναμία στη μία μεριά του σώματος, κίτρινη χροιά στα μάτια και στο δέρμα (ίκτερος)
  • Παρά το γεγονός ότι αυτά τα συμπτώματα είναι ανησυχητικά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι είναι εξαιρετικά σπάνια και δεν επηρεάζουν τις περισσότερες γυναίκες που παίρνουν το χάπι.

    Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, αλλά είναι πολύ μικρός και επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μέσα σε 10 χρόνια μετά τη διακοπή του χαπιού. Αυτό πρέπει να το αξιολογήσεις σωστά σε σχέση με την προστασία που δίνει το χάπι κατά του καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών.1 Συζήτησέ το με το/τη γυναικολόγο σου.

Υπάρχουν κάποια επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία από τη λήψη του χαπιού;
Ναι. Εκτός από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, όπως πιο κανονικές, ελαφρύτερες και λιγότερο επώδυνες περίοδοι, υπάρχουν και τα μακροπρόθεσμα οφέλη, μιας και το χάπι είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών έως 20% και 50%, αντίστοιχα.1
Πόσο αξιόπιστο είναι το χάπι;
Το χάπι είναι μία από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, παρέχοντας έναν υψηλό βαθμό προστασίας από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, εφόσον χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Υπάρχουν χάπια που προσφέρουν επιπλέον οφέλη;
Ορισμένα χάπια ενδέχεται να βελτιώσουν την κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών, και να μειώσουν τα συμπτώματα της ακμής, του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και του πρηξίματος λόγω κατακράτησης ύδατος που έχεις κατά τη διάρκεια του κύκλου.
Πρέπει να κάνω διάλειμμα από το χάπι;
Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το χάπι επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα ή ότι είναι απαραίτητο να κάνεις «διάλειμμα» από το χάπι.
Τι γίνεται εάν δεν μου αρέσει το χάπι που παίρνω – μπορώ να το αλλάξω;
Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά διαφορετικά χάπια, τα οποία διαφέρουν λίγο ή περισσότερο μεταξύ τους. Εάν καταλάβεις ότι το χάπι που παίρνεις δεν σου ταιριάζει, υπάρχουν άλλα για να διαλέξεις. Ωστόσο, συνήθως χρειάζονται κάποιοι μήνες μέχρι το σώμα σου να συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο χάπι και οι συχνές αλλαγές θα σε εμποδίσουν από το να βρεις έναν κατάλληλο τύπο. Μίλα με τον/την γυναικολόγο σου για να σε συμβουλεύσει.
Χρειάζεται να πάω στο/στη γυναικολόγο για να μου δώσει συνταγή για το χάπι;
Ναι. Ο/η γυναικολόγος σου είναι ο κατάλληλος/η για να σου γράψει το χάπι.
Πώς ξεκινάω να παίρνω το χάπι;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να ξεκινάς το χάπι την πρώτη ημέρα της περιόδου σου - έτσι θα είσαι άμεσα προστατευμένη.
Μπορείς επίσης να αρχίσεις μεταξύ της δεύτερης και πέμπτης ημέρας της περιόδου. Αν το κάνεις όμως αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσεις και μια επιπρόσθετη μορφή αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό) για τις επόμενες 7 ή 9 ημέρες, ανάλογα με το τύπο του χαπιού.

Πρέπει να παίρνω το χάπι κάθε μέρα;
Εξαρτάται από τον τύπο του χαπιού. Κάθε τύπος χαπιού καλύπτει έναν κύκλο 28 ημερών, συμπεριλαμβάνοντας το διάλειμμα κατά τη διάρκεια του οποίου παίρνεις ένα εικονικό χάπι ή δεν παίρνεις καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι έχεις μία συσκευασία για κάθε κύκλο. Με ορισμένους τύπους χαπιού χρειάζεται να παίρνεις ένα χάπι κάθε ημέρα του κύκλου. Με κάποιους άλλους τύπους χαπιού πρέπει να παίρνεις ένα χάπι κάθε ημέρα για 21 ημέρες του κύκλου και μετά να κάνεις ένα διάλειμμα 7 ημερών κατά το οποίο ή δεν παίρνεις καθόλου χάπια ή παίρνεις καθημερινά ένα χάπι χωρίς ορμόνες. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλείμματος, θα εξακολουθείς να είσαι προστατευμένη και θα έχεις αιμορραγία σαν αυτή της περιόδου
Είναι ασφαλές να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος των 7 ημερών;
Ναι – αρκεί να έχεις πάρει τα προηγούμενα χάπια σύμφωνα με τις οδηγίες. Επίσης, αν κάνεις σεξ στο διάλειμμα αυτό, είναι σημαντικό για ξεκινήσεις την επόμενη συσκευασία στην ώρα της και να είσαι σίγουρη ότι παίρνεις τα χάπια σωστά.
Η περίοδός μου θα επηρεαστεί;
Το χάπι συνήθως κάνει τις περιόδους πιο κανονικές, συντομότερες, ελαφρύτερες και λιγότερο επώδυνες (αν έχεις βαριές, ακανόνιστες και επώδυνες περιόδους).
Χρειάζεται να το παίρνω την ίδια ώρα κάθε μέρα;
Ναι, πρωί ή βράδυ, από εσένα εξαρτάται, αλλά χρειάζεται να μπεις σε μία τακτική ρουτίνα. Αν ξεχάσεις να πάρεις ένα χάπι, αυτό που ισχύει για τους περισσότερους τύπους χαπιού είναι ότι θα εξακολουθείς να είσαι προστατευμένη αν το πάρεις μέχρι 12 ώρες αργότερα - αλλά το σωστό είναι να μην το κάνεις αυτό πολύ συχνά. Ορισμένα χάπια που περιέχουν μόνο προγεσταγόνο μπορείς να τα πάρεις μόνο μέχρι τρεις ώρες αργότερα.
Παρέλειψα/ξέχασα ένα χάπι από τη συσκευασία / έκανα εμετό / είχα διάρροια. Τι να κάνω;
Σε κάθε συσκευασία περιλαμβάνονται οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσεις αν ξέχασες να πάρεις ένα ή περισσότερα χάπια ή αν κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις συμβεί.

Κάνε κλικ εδώ για να δεις τι να κάνεις.
Παίρνω αντιβιοτικά – πώς μπορεί να επηρεαστεί το χάπι;
Κάποια αντιβιοτικά και άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα, μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού, οπότε θα πρέπει πάντα να λες στον γιατρό ότι παίρνεις το χάπι εάν πρόκειται να σου συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο ή να επικοινωνείς με το/τη γυναικολόγο σου αν πρόκειται να ξεκινήσεις αγωγή με αντιβίωση.
Πώς μπορώ να προστατευτώ από τα ΣΜΝ;
Το χάπι δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οπότε μέχρι να σιγουρευτείς για το σεξουαλικό ιστορικό ή για τη σεξουαλική υγεία του συντρόφου σου, πρέπει να χρησιμοποιείς προφυλακτικό μαζί με το χάπι.
Θα παχύνω αν παίρνω το χάπι;

Παρόλο που μερικές γυναίκες που παίρνουν το χάπι ανέφεραν ότι πήραν βάρος, είναι αμφισβητήσιμο ότι γι' αυτό ευθύνεται απόλυτα το χάπι. Με μερικά χάπια μπορεί να πάρεις πράγματι βάρος όταν ξεκινήσεις να τα παίρνεις, εξαιτίας της κατακράτησης υγρών, η οποία σε κάνει να αισθάνεσαι φουσκωμένη. Ωστόσο, υπάρχουν σήμερα σύγχρονα χάπια που μπορούν, σε κάποιο βαθμό, να περιορίσουν αυτή την κατακράτηση υγρών.

Μπορεί επίσης να δεις την όρεξή σου να μεγαλώνει -κατά τους 3 πρώτους μήνες που παίρνεις το χάπι- και φυσικά αν τρως περισσότερο, θα πάρεις βάρος! Πρόσεξε τι βάζεις στο πιάτο σου για να σιγουρευτείς ότι δεν θα πάρεις κιλά.

Το χάπι θα μου δημιουργήσει σπυράκια;
Μερικές γυναίκες ενδέχεται να εμφανίσουν κάποια προβλήματα στην επιδερμίδα τους (π.χ. ακμή) ενώ άλλες όχι. Στην πραγματικότητα, κάποια σύγχρονα χάπια ενδέχεται να βελτιώσουν το δέρμα σου. Μίλα με τον/την γυναικολόγο σου σχετικά.
Μήπως το χάπι μου φέρει ναυτία;
Μερικές γυναίκες νιώθουν ναυτία όταν παίρνουν το χάπι. Σήμερα υπάρχουν τόσα διαφορετικά χάπια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιέχουν λιγότερα οιστρογόνα, που θα μπορέσεις να βρεις το χάπι που σου ταιριάζει.
Πρέπει να κάνω διάλειμμα από το χάπι έπειτα από κάποια χρόνια, για να αναρρώσει το σώμα μου;
Δεν υπάρχει επιστημονική αιτιολογία ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Οι γιατροί συνιστούν να επανεξετάσεις τις αντισυλληπτικές σου ανάγκες έπειτα από περίπου 15 χρόνια λήψης του χαπιού ή στην ηλικία των 35, ωστόσο πολλές γυναίκες συνεχίζουν να παίρνουν το χάπι μέχρι την εμμηνόπαυση (παύση της περιόδου).
Θα επηρεάσει η μακροχρόνια λήψη του χαπιού την προσπάθειά μου να κάνω μωρό;
Εκτεταμένες μελέτες έχουν ερευνήσει το θέμα αυτό και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το χάπι επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ικανότητα μιας γυναίκας ν’ αποκτήσει μωρό, ακόμα κι αν έχει πάρει το χάπι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δεν θα είναι δύσκολο να θυμάμαι να παίρνω το χάπι;

Προσπάθησε να υιοθετήσεις μία ρουτίνα λήψης του χαπιού για να είναι ευκολότερο να το θυμάσαι.
Εάν ξεχνάς εύκολα, μπορεί να προτιμήσεις το αντισυλληπτικό χάπι που λαμβάνεται κάθε μέρα για 28 ημέρες, αντί αυτού που λαμβάνεται για 21 ημέρες και μετά το διακόπτεις για 1 εβδομάδα.. Έτσι είναι ευκολότερο να καθιερώσεις μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα.

  1. Guillebaud, J. Contraception: Your Questions Answered. Churchill Livingstone, 2004.