Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

YOUR CONTRACEPTION FAQs

πίσω
Ερωτήσεις σχετικά με: Ενδομητρικό σπείραμα (σπιράλ) με ορμόνη - IUS
Πονάει η τοποθέτηση του ενδομητρικού σπειράματος με ορμόνη;
Η τοποθέτηση ενός ενδομητρικού σπειράματος με ορμόνη είναι συνήθως καλά ανεκτή από τις περισσότερες γυναίκες. Μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία στον τράχηλο της μήτρας πριν την τοποθέτηση. Κάποιες γυναίκες μπορεί να νιώσουν πόνο και ζαλάδα μετά την τοποθέτηση, συμπτώματα που συνήθως υποχωρούν έπειτα από σύντομη ξεκούραση.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ενδομητρικού σπειράματος με ορμόνη (IUS) και του ενδομητρικού σπειράματος χαλκού (IUD);
Το IUD είναι μια μικρή, πλαστική συσκευή σε σχήμα ‘’Τ’' , καλυμμένο με χαλκό ή άλλα μέταλλα, το οποίο τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας. Το IUS, είναι φτιαγμένο από δύο συστατικά: την πλαστική συσκευή σε σχήμα ‘Τ’ και ένα κύλινδρο που περιέχει προγεσταγόνο, το οποίο απελευθερώνεται αργά στον οργανισμό. Το IUS και IUD έχουν ορισμένα διαφορετικά χαρακτηριστικά και λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο κι έτσι ο/η γυναικολόγος και η ασθενής πρέπει να βρουν μαζί ποια επιλογή είναι η πιο κατάλληλη για κάθε περίπτωση.
Μπορεί το IUS να χρησιμοποιηθεί και ως επείγουσα αντισύλληψη;
Το IUS δεν έχει μελετηθεί για να χρησιμοποιείται ως επείγουσα αντισύλληψη.
Μπορεί το IUS να αποβληθεί ή να κολλήσει στη μήτρα μου;
Το IUS πρέπει να τοποθετηθεί από εκπαιδευμένο γιατρό, ο οποίος θα ακολουθήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για να διασφαλίσει τη σωστή τοποθέτηση. Περιστασιακά, οι μυϊκές συσπάσεις της μήτρας κατά την εμμηνορρυσία μπορεί να το μετακινήσουν από τη θέση του ή να το αποβάλλουν. Πολύ σπάνια μπορεί να διαπεράσει το τοίχωμα της μήτρας. Αν μία γυναίκα έχει τοποθετήσει ένα IUS και αντιληφθεί κάποια ασυνήθιστη αιμορραγία, πόνο ή δυσφορία, ο/η γυναικολόγος της πρέπει να ενημερωθεί το συντομότερο δυνατό.
Θα καταλάβει κάτι ο σύντροφός μου ή εγώ κατά τη σεξουαλική πράξη;
Ούτε εσείς, ούτε ο σύντροφός σας, πρέπει να νιώθετε το IUS κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Αν το νιώσετε, πρέπει να αποφευχθεί η σεξουαλική επαφή μέχρι να ελέγξει ο/η γυναικολόγος ότι το IUS παραμένει στη σωστή θέση.
Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ ταμπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου εάν έχω τοποθετήσει ένα IUS;
Συνιστάται η χρήση σερβιέτας. Εάν χρησιμοποιείς ταμπόν, θα πρέπει να το αλλάζεις πιο συχνά και με προσοχή ώστε να μην τραβηχτούν τα νήματα από το IUS κατά την αφαίρεση του ταμπόν.
Θα έχω αίμα αφού τοποθετηθεί το IUS;
Το προγεσταγόνο που απελευθερώνεται από το IUS λεπταίνει το ενδομήτριο. Γι’ αυτό, μπορεί να αλλάξει τον κύκλο σου και να έχεις μικρότερες ή μεγαλύτερες περιόδους, λιγότερο ή περισσότερο αίμα ή και καθόλου περίοδο. Το πρώτο διάστημα της τοποθέτησης του IUS και πριν το ενδομήτριο λεπτύνει τελείως, οι γυναίκες μπορεί να έχουν απρόσμενες κηλίδες αίματος (μια μικρή ποσότητα απώλειας αίματος). Αυτό συνήθως σταματάει μετά τους πρώτους μήνες της τοποθέτησης. Εάν δεν σταματήσει, τότε πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει άλλο αίτιο για την αιμορραγία.
Οι ορμόνες του IUS θα επηρεάσουν τις περιόδους μου;
Πολλές γυναίκες με IUS αναφέρουν βελτίωση στις βαριές και επώδυνες περιόδους μετά την τοποθέτηση του IUS. Σε μερικές γυναίκες μπορεί να σταματήσει η περίοδός τους εντελώς.
Είναι ασφαλές να έχω ένα IUS για περισσότερο από πέντε χρόνια;
Ένα IUS μπορεί να μείνει στη θέση του μέχρι πέντε χρόνια. Έπειτα από αυτό το διάστημα θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα καινούριο. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συστάσεις του κατασκευαστή κάθε IUS. Εάν αυτή η μέθοδος αντισύλληψης ήταν κατάλληλη για εσένα και αν επιθυμείς να χρησιμοποιείς μια μακρόχρονη μέθοδο αντισύλληψης, τότε μπορείς να συζητήσεις με τον γιατρό σου το ενδεχόμενο συνέχισης αυτής της μεθόδου.