Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

YOUR CONTRACEPTION FAQs

πίσω
Ερωτήσεις σχετικά με: Ενδομητρικό Σπείραμα (σπιράλ) - IUD
Είναι επώδυνη η τοποθέτηση ενδομητρικού σπειράματος χαλκού (IUD);
Η τοποθέτηση του ενδομητρικού σπειράματος (IUD) είναι συνήθως καλά ανεκτή από τις περισσότερες γυναίκες. Μπορεί να εφαρμοστεί τοπική αναισθησία στον τράχηλο της μήτρας πριν την εισαγωγή. Κάποιες γυναίκες μπορεί να νιώσουν πόνο και ζαλάδα μετά την εισαγωγή, συμπτώματα τα οποία συνήθως υποχωρούν έπειτα από σύντομη ξεκούραση.
Μπορεί το ενδομητρικό σπείραμα (IUD) να χρησιμοποιηθεί ως επείγουσα αντισύλληψη;
Το ενδομητρικό σπείραμα (IUD) χρησιμοποιείται κάποιες φορές ως επείγουσα αντισύλληψη από τους γυναικολόγους. Ο γυναικολόγος το τοποθετηθεί μέσα σε 5 με 8 ημέρες (ιδανικά, μέσα σε 120 ώρες) μετά το σεξ χωρίς προφύλαξη. Λόγω της διαδικασίας εισαγωγής του, το ενδομητρικό σπείραμα δεν είναι κατάλληλο για συχνή χρήση ως επείγουσα αντισύλληψη.
Μπορεί το ενδομητρικό σπείραμα (IUD) να αποβληθεί ή να κολλήσει στη μήτρα μου;
Το ενδομητρικό σπείραμα πρέπει να εισαχθεί από εκπαιδευμένο γυναικολόγο ο οποίος θα ακολουθήσει την απαραίτητη διαδικασία για να διασφαλίσει τη σωστή τοποθέτησή του. Περιστασιακά, οι μυϊκές συσπάσεις της μήτρας κατά την περίοδο, μπορεί να το μετατοπίσουν από τη θέση του ή να το αποβάλλουν. Πολύ σπάνια, μπορεί να διαπεράσει το τοίχωμα της μήτρας. Εάν μία γυναίκα που χρησιμοποιεί ενδομητρικό σπείραμα διαπιστώσει ασυνήθιστη αιμορραγία, πόνο ή δυσφορία, ο γιατρός της πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα.
Ο σύντροφός μου ή εγώ θα το αισθανθούμε κατά τη διάρκεια του σεξ;
Ούτε εσύ, ούτε ο σύντροφός σου πρέπει να αισθάνεστε το ενδομητρικό σπείραμα (IUD) κατά τη διάρκεια του σεξ. Εάν το αισθανθείτε, η σεξουαλική πράξη πρέπει να αποφευχθεί μέχρι ο γιατρός σου να ελέγξει ότι το ενδομητρικό σπείραμα παραμένει στη σωστή θέση.
Είναι ασφαλές να φοράω ταμπόν κατά την περίοδό μου αν έχω τοποθετημένο ένα ενδομητρικό σπείραμα (IUD);
Συνιστάται η χρήση σερβιέτας. Αν χρησιμοποιείς ταμπόν, πρέπει να το αλλάζεις πιο συχνά και προσεχτικά ώστε να μην τραβηχτούν τα νήματα του ενδομητρικού σπειράματος κατά την αφαίρεσή του.
Θα έχω περίοδο αφού βάλω το ενδομητρικό σπείραμα (IUD);
Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομητρικό σπείραμα είναι πιθανότερο να έχουν μεγαλύτερη απώλεια αίματος κάθε μήνα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν το χρησιμοποιούν. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης διάρκειας και βαρύτητας της ροής της περιόδου, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει και από ακανόνιστη αιμορραγία και κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων.
Το ενδομητρικό σπείραμα (IUD) θα επηρεάσει τις περιόδους μου;
Οι γυναίκες με ενδομητρικό σπείραμα μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη διάρκεια και βαρύτητα της ροής της περιόδου.
Για πόσο καιρό είναι ασφαλές να έχω ένα ενδομητρικό σπείραμα (IUD);
Ένα ενδομητρικό σπείραμα (IUD) μπορεί να μείνει στη θέση του από 3 μέχρι 10 χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του. Έπειτα από αυτό το διάστημα, θα χρειαστεί να αντικατασταθεί από ένα καινούριο. Εάν αυτή η μέθοδος αντισύλληψης σε έχει εξυπηρετήσει και αν θέλεις ακόμα να χρησιμοποιείς μία μακροχρόνια μέθοδο αντισύλληψης, τότε μπορείς να συζητήσεις με τον γιατρό το ενδεχόμενο συνέχισης αυτής της μεθόδου.