Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

YOUR CONTRACEPTION FAQs

πίσω
Ερωτήσεις σχετικά με: Επείγουσα Αντισύλληψη
Πόση ώρα μετά το σεξ χωρίς προφύλαξη μπορώ να πάρω το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης;
Το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης πρέπει να ληφθεί μέσα σε 72-120 ώρες (3-5 ημέρες), ανάλογα με το χάπι μετά το σεξ χωρίς προφύλαξη. Όσο πιο σύντομα το πάρεις όμως, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι.
Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης πάνω από μία φορά το μήνα;
Δεν συνιστάται η χρήση του χαπιού της επείγουσας αντισύλληψης δύο φορές μέσα σε έναν κύκλο καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στον κύκλο σου. Επίσης, η μέθοδος αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο άλλες μορφές ορμονικής αντισύλληψης, ειδικά αυτές που προορίζονται για τακτική χρήση. Πρέπει να χρησιμοποιείται λοιπόν μόνο ως λύση ανάγκης και όχι ως η βασική μέθοδος της αντισύλληψής σου.
Μπορεί το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης να προκαλέσει αποβολή;
Όχι, το χάπι αυτό, είτε περιέχει συνδυασμό οιστρογόνου με προγεσταγόνο, είτε μόνο προγεσταγόνο, λειτουργεί καθυστερώντας ή αναστέλλοντας την ωορρηξία. Δεν είναι μέθοδος έκτρωσης.
Εάν συμβεί εγκυμοσύνη μετά από χρήση του «χαπιού της επόμενης ημέρας» πρέπει να λάβεις υπόψη σου πως υπάρχει πιθανότητα για έκτοπη κύησης (κατάσταση κατά την οποία το έμβρυο αναπτύσσεται σε κάποιο σημείο εκτός της μήτρας). Μία προηγούμενη έκτοπη κύηση ή προηγούμενη λοίμωξη των σαλπίγγων αυξάνει τον κίνδυνο μίας νέας έκτοπης κύησης.

Ενημέρωσε αμέσως το γιατρό σου εάν έχεις ιστορικό έκτοπης κύησης και έχεις πάρει το «χάπι της επόμενης ημέρας».
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης μαζί με άλλη μορφή αντισύλληψης, π.χ. εάν έχω ξεχάσει να πάρω το αντισυλληπτικό χάπι;
Ναι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης αν κάτι δεν έχει πάει καλά με τη συνηθισμένη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιείς, όπως για παράδειγμα ένα χάπι που ξέχασες ή ένα προφυλακτικό που έσπασε.