Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

YOUR CONTRACEPTION FAQs

πίσω
Ερωτήσεις σχετικά με: Κολπικό διάφραγμα/τραχηλική κάψα
Τι γίνεται αν καταπιώ κατά λάθος σπερματοκτόνο;
Τα περισσότερα σπερματοκτόνα έχουν δυσάρεστη γεύση, αλλά συνήθως δεν θα σου κάνουν κακό και δεν θα σε κάνουν να αισθανθείς άρρωστη, ωστόσο δεν πρέπει να καταπιείς μεγάλες ποσότητες. Εάν ανησυχείς ή αισθάνεσαι άρρωστη έχοντας καταπιεί σπερματοκτόνο, θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν γιατρό.
Πώς λειτουργεί το σπερματοκτόνο;
Τα σπερματοκτόνα περιέχουν ουσίες που καταστρέφουν τα σπερματοζωάρια. Μερικά προϊόντα σχηματίζουν επίσης πυκνό αφρό ή βλέννα που μπλοκάρουν τον τράχηλο της μήτρας και λειτουργούν σαν φραγμός για το σπέρμα. Κυκλοφορούν σε μορφή αφρού, δισκίων αφρού, κολπικών υπόθετων, κρέμας, ζελέ και σπόγγων. Τα σπερματοκτόνα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται μόνα τους και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μεθόδους φραγμού, όπως το κολπικό διάφραγμα ή η τραχηλική κάψα.
Πώς τοποθετείται το κολπικό διάφραγμα;
Είναι απαραίτητη μία γυναικολογική εξέταση, από το/τη γυναικολόγο για την εφαρμογή του διαφράγματος. Δακτύλιοι εφαρμογής παρέχονται από τους κατασκευαστές διαφραγμάτων σε διάφορα μεγέθη και με διαφορετικό τύπο χείλους. Τα μεγέθη κυμαίνονται από 50 έως 105 χιλιοστά. Τα διαφράγματα με διάμετρο μεταξύ 60 και 85 χιλιοστών παρέχουν τη σωστή εφαρμογή για τις περισσότερες γυναίκες. Αρχικά το μέγεθος του δακτυλίου εφαρμογής εκτιμάται κλινικά από το μήκος του κόλπου. Μικρότερα ή μεγαλύτερα μεγέθη δοκιμάζονται στη συνέχεια μέχρι να επιτευχθεί η σωστή εφαρμογή. Είναι σημαντικό για την κάθε γυναίκα να επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος χείλους που θα χρησιμοποιήσει τελικά, καθώς ο τύπος του χείλους μπορεί να επηρεάσει την εφαρμογή και την ευκολία τοποθέτησης. Θα πρέπει να εφαρμόζει σωστά στο άνω μισό του κόλπου. Η γυναίκα που θα χρησιμοποιήσει το διάφραγμα θα πρέπει να κάνει εξάσκηση υπό επίβλεψη για το πώς θα το βάζει και η τοποθέτηση θα πρέπει να ελεγχθεί για να εξασφαλιστεί ότι ο δακτύλιος εφαρμογής είναι σωστά τοποθετημένος στον κόλπο. Η εφαρμογή γίνεται καλύτερα όταν η κύστη δεν είναι άδεια, οπότε η γυναίκα μπορεί να ελέγξει αν η ούρηση γίνεται εύκολα όταν ο δακτύλιος εφαρμογής που έχει επιλεγεί βρίσκεται στη θέση του. Το διάφραγμα μπορεί να χρειαστεί αλλαγή μεγέθους ύστερα από μία ολοκληρωμένη κύηση, κάποια γυναικολογική επέμβαση ή έκτρωση ή αν υπάρξει μεγάλη αλλαγή στο βάρος.
Μπορεί το διάφραγμα να χαθεί ή να κολλήσει μέσα στο σώμα μου;
Δεν υπάρχει λόγος το διάφραγμα να χαθεί ή να κολλήσει μέσα στο σώμα σου. Το διάφραγμα θα εφαρμοστεί συγκεκριμένα από τον/την γυναικολόγο που θα εξασφαλίσει ότι εφαρμόζει και ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά. Εάν έχεις επιλέξει το διάφραγμα, θα πρέπει να εξασκηθείς από το/τη γυναικολόγο για το πώς να το εισάγεις, να το τοποθετείς και να το απομακρύνεις. Επίσης, το διάφραγμα θα πρέπει να ελέγχεται κάθε έξι μήνες από το/τη γυναικολόγο για τη διασφάλιση της σωστής εφαρμογής του.
Αφαιρώ το διάφραγμα αμέσως μετά το σεξ;
Το διάφραγμα δεν πρέπει να αφαιρείται νωρίτερα από 6 ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι και 24 ώρες μετά τη σεξουαλική πράξη. Επιπλέον, σπερματοκτόνο είναι απαραίτητο κατά την επανάληψη της σεξουαλικής πράξης. Αν χρειαστεί επιπλέον σπερματοκτόνο, θα πρέπει να τοποθετηθεί στον κόλπο και το διάφραγμα να παραμείνει στη θέση του.
Τι γίνεται αν θέλω να κάνω αυθόρμητο σεξ;
Το διάφραγμα μπορεί να τοποθετηθεί ακριβώς πριν ή μέχρι 6 ώρες πριν τη σεξουαλική πράξη. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τον αυθορμητισμό.