Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

πίσω

Από πού αρχίζω;

Η αντισύλληψη είναι πραγματικά σημαντική καθώς προλαμβάνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Τα προφυλακτικά είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Υπάρχουν διαφορετικές αντισυλληπτικές μέθοδοι που ταιριάζουν στις ανάγκες διαφορετικών ανθρώπων. Έτσι, είναι σωστό να εξετάζονται οι διάφορες επιλογές και να ενημερωθείς για την αποτελεσματικότητα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου πριν αποφασίσεις. Όταν σκέφτεσαι να πάρεις αντισυλληπτικά μέτρα, υπάρχουν πολλές πληροφορίες που πρέπει να λάβεις υπόψη, αλλά με τόσες διαθέσιμες διαφορετικές επιλογές μπορείς να είσαι βέβαιος/η ότι θα βρεις μια μακροπρόθεσμη μέθοδο αντισύλληψης που να ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.
Η αντισύλληψη περιλαμβάνει 2 βασικές κατηγορίες:
Οι μέθοδοι φραγμού που εμποδίζουν το σπέρμα να περάσει μέσα στη μήτρα, όπου μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο.
Οι ορμονικές μέθοδοι που προσωρινά αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος.
Υπάρχουν λιγότερο «εξελιγμένες» μέθοδοι αποφυγής της εγκυμοσύνης, όπως για παράδειγμα η διακεκομμένη συνουσία, είναι όμως πολύ λιγότερο αποτελεσματικές.
Έχε υπόψη σου ότι οι πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών μεθόδων βασίζονται στην εφαρμογή της κάθε αντισυλληπτικής μεθόδου σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των προϊόντων.

Ορμονικές μέθοδοι (*)

Το χάπι
Το αντισυλληπτικό χάπι συνδυασμού
Το αντισυλληπτικό χάπι συνδυασμού περιέχει δύο ορμόνες, ένα οιστρογόνο και ένα προγεσταγόνο, που εμποδίζουν το γυναικείο οργανισμό από το να απελευθερώσει ένα ωάριο κάθε μήνα.
Πρέπει να επισκεφθείς το γυναικολόγο για να σου δώσει μια συνταγή για το κατάλληλο αντισυλληπτικό χάπι για σένα, αφού πάρει το πλήρες ιατρικό σου ιστορικό. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αντισυλληπτικών χαπιών συνδυασμού. Δεν ταιριάζουν όλοι οι τύποι στο ίδιο άτομο, γι’ αυτό πρέπει να συζητήσεις τις διαφορετικές επιλογές με τον γιατρό σου.
Πόσο αποτελεσματικά είναι;

Εφόσον το αντισυλληπτικό χάπι συνδυασμού χρησιμοποιείται σωστά, είναι 99,7% αποτελεσματικό (3 στις 1000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1-2

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Το αντισυλληπτικό χάπι συνδυασμού αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές, αναστρέψιμες μεθόδους αντισύλληψης που είναι σήμερα διαθέσιμες και χρησιμοποιείται ευρύτατα. Το αντισυλληπτικό χάπι περιέχει ορμόνες που αποτρέπουν την εγκυμοσύνη με διάφορους τρόπους, αλλά η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος και πάλι μόλις διακόψει τη λήψη του.
Εκτός από την προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να ρυθμίσει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, να μειώσει τα προβλήματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και τους πόνους της περιόδου και να κάνει στην περίοδο πιο ελαφριά τη ροή του αίματος. Μερικά αντισυλληπτικά χάπια ενδέχεται να έχουν ευεργετική επίδραση στην εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών. Το αντισυλληπτικό χάπι έχει επίσης άλλα σημαντικά μη-αντισυλληπτικά οφέλη στην υγεία. Για παράδειγμα, βελτιώνει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του ενδομητρίου της μήτρας και των ωοθηκών. 5-6
Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Οι ορμονικές μέθοδοι όπως το αντισυλληπτικό χάπι δεν προσφέρουν προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό αν εσύ και ο σύντροφος σου δεν έχετε εξετασθεί για ΣΜΝ.
Μερικές γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν ήπιες παρενέργειες όταν ξεκινούν τη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού, αλλά συνήθως αυτές υποχωρούν κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της χρήσης. Οι συχνότερες παρενέργειες περιλαμβάνουν αιμορραγία μεταξύ των περιόδων (συνήθως κηλίδες αίματος), πονοκέφαλο, και ευαισθησία στο στήθος.
Η χρήση οποιουδήποτε αντισυλληπτικού χαπιού συνδυασμού σχετίζεται με έναν αυξημένο κίνδυνο για θρόμβους αίματος (π.χ. θρόμβωση στο πόδι, πνευμονική εμβολή, εγκεφαλικό, έμφραγμα του μυοκαρδίου) για τις γυναίκες που το παίρνουν σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν το χρησιμοποιούν. Οι θρόμβοι αίματος στις φλέβες (φλεβική θρομβοεμβολή) είναι μια σπάνια, αλλά πολύ σοβαρή, ανεπιθύμητη ενέργεια που σχετίζεται με τα αντισυλληπτικά χάπια συνδυασμού. Παρόλ’ αυτά ο κίνδυνος για φλεβική θρομβοεμβολή με το αντισυλληπτικό χάπι συνδυασμού είναι χαμηλότερος από τον κίνδυνο που υπάρχει κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.
Ο κίνδυνος θρόμβωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος και την ηλικία, και αυξάνεται με το συνδυασμό αυτών των παραγόντων κινδύνου. . Ζητήστε από το/τη γυναικολόγο σας να σας ενημερώσει σχετικά. Η σχέση μεταξύ θρόμβωσης και αντισυλληπτικού χαπιού είναι λιγότερο ισχυρή από τη σχέση με άλλους παράγοντες κινδύνου. 2,5 Η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού μπορεί να συντελέσει σε μία μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά αυτός ο κίνδυνος είναι μικρός.5,6
Ερωτήσεις για: Το χάπι
Είναι όλα τα χάπια ίδια; Τι περιέχει το χάπι; Το αντισυλληπτικό χάπι προκαλεί παρενέργειες ή ενέχει κινδύνους για την υγεία μου; Υπάρχουν κάποια επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία από τη λήψη του χαπιού; Πόσο αξιόπιστο είναι το χάπι; Υπάρχουν χάπια που προσφέρουν επιπλέον οφέλη; Πρέπει να κάνω διάλειμμα από το χάπι; Τι γίνεται εάν δεν μου αρέσει το χάπι που παίρνω – μπορώ να το αλλάξω; Χρειάζεται να πάω στο/στη γυναικολόγο για να μου δώσει συνταγή για το χάπι; Πώς ξεκινάω να παίρνω το χάπι; Πρέπει να παίρνω το χάπι κάθε μέρα; Είναι ασφαλές να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος των 7 ημερών; Η περίοδός μου θα επηρεαστεί; Χρειάζεται να το παίρνω την ίδια ώρα κάθε μέρα; Παρέλειψα/ξέχασα ένα χάπι από τη συσκευασία / έκανα εμετό / είχα διάρροια. Τι να κάνω; Παίρνω αντιβιοτικά – πώς μπορεί να επηρεαστεί το χάπι; Πώς μπορώ να προστατευτώ από τα ΣΜΝ; Θα παχύνω αν παίρνω το χάπι; Το χάπι θα μου δημιουργήσει σπυράκια; Μήπως το χάπι μου φέρει ναυτία; Πρέπει να κάνω διάλειμμα από το χάπι έπειτα από κάποια χρόνια, για να αναρρώσει το σώμα μου; Θα επηρεάσει η μακροχρόνια λήψη του χαπιού την προσπάθειά μου να κάνω μωρό; Δεν θα είναι δύσκολο να θυμάμαι να παίρνω το χάπι;
Χάπι μόνο με προγεσταγόνο (mini-Pill)
Αυτός ο τύπος χαπιού περιέχει μόνο μία ορμόνη, το προγεσταγόνο. Λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από το αντισυλληπτικό χάπι συνδυασμού, κυρίως μέσω της αύξησης της πυκνότητας της βλέννας στην είσοδο της μήτρας, γεγονός που δυσχεραίνει τη διέλευση του σπέρματος. Μερικά χάπια που περιέχουν μόνο προγεσταγόνο μπορεί επίσης να αποτρέψουν την ωορρηξία σε ορισμένες γυναίκες. Παίρνεις ένα χάπι καθημερινά έως ότου τελειώσουν όλα τα χάπια της συσκευασίας. Την επόμενη ημέρα, ξεκινάς μια νέα συσκευασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίρνεις τα χάπια χωρίς διακοπή ανάμεσα στις συσκευασίες και επίσης κατά τη διάρκεια της περιόδου. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι προγεσταγόνου διαθέσιμοι σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Το χάπι αυτό δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.
Πόσο αποτελεσματικά είναι;
Εφόσον το χάπι μόνο με προγεσταγόνο χρησιμοποιείται σωστά, είναι 99,7% αποτελεσματικό (3 στις 1000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1-2
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Το χάπι μόνο με προγεσταγόνο προσφέρει μία αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης στις γυναίκες που δεν μπορούν να πάρουν οιστρογόνα.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Οι ορμονικές μέθοδοι όπως το χάπι που περιέχει μόνο προγεσταγόνο δεν προσφέρουν προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό αν εσύ και ο σύντροφος σου δεν έχετε εξετασθεί για ΣΜΝ. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνεις το χάπι μόνο με προγεσταγόνο την ίδια ώρα κάθε μέρα, διαφορετικά μπορεί να μη λειτουργήσει σωστά. Και πάλι, αξίζει να συζητήσεις τις διαφορετικές μεθόδους με τον/την γυναικολόγο σου για να αποφασίσεις ποια είναι η πιο κατάλληλη για σένα και τον τρόπο ζωής σου. Το χρονικό περιθώριο για ενδεχόμενο λάθος είναι περίπου 3 ώρες με τα παλαιότερα σκευάσματα και 12 ώρες με τα νεότερα σκευάσματα χαπιού μόνο με προγεσταγόνο. Ο κύκλος μπορεί να γίνει ακανόνιστος, με παρουσία αίματος μεταξύ των περιόδων, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες. Από την άλλη πλευρά, μερικές γυναίκες δεν έχουν καθόλου περίοδο με αυτό το χάπι.
Ενδομητρικό σπείραμα (σπιράλ) με ορμόνη - IUS
Το ενδομητρικό σπείραμα με ορμόνη περιέχει ένα προγεσταγόνο αντί του χαλκού ή άλλων μετάλλων. Η ορμόνη απελευθερώνεται σταδιακά μέσα στη μήτρα και αποτρέπει την εγκυμοσύνη συμπυκνώνοντας τη βλέννα στον τράχηλο της μήτρας, έτσι ώστε να δυσχεραίνεται η διέλευση του σπέρματος. Επίσης, έχει τοπική δράση στη μήτρα. Σε μερικές γυναίκες αναστέλλει επίσης περιστασιακά την ωορρηξία. Ο γυναικολόγος τοποθετεί το IUS στη μήτρα μέσω του κόλπου, συνήθως σε λιγότερο από 5 λεπτά. Το IUS μπορεί να παραμείνει στη μήτρα έως 5 χρόνια. Αν, όμως, θελήσεις να διακόψεις τη χρήση, αφαιρείται οποιαδήποτε στιγμή.
Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Το ενδομητρικό σπείραμα με ορμόνη είναι 99,8% αποτελεσματικό (2 στις 1000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1-2

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Το ενδομητρικό σπείραμα με ορμόνη είναι μία αποτελεσματική, μακροχρόνια μέθοδος αντισύλληψης. Μετά την αφαίρεσή του, τα επίπεδα γονιμότητας επανέρχονται γρήγορα στα φυσιολογικά. Έπειτα από κάποιους μήνες προσαρμογής, οι περίοδοι είναι συνήθως μικρότερης διάρκειας, με λιγότερο αίμα και λιγότερους πόνους ή ακόμη και χωρίς αιμορραγία. Επίσης προσφέρει κάποια προστασία από τις λοιμώξεις της πυέλου και τον καρκίνο του ενδομητρίου.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος μπορεί να μην είναι τακτικός, με κάποια αιμορραγία μεταξύ των περιόδων - σε κάποιες γυναίκες ακόμη και μετά τους 3 πρώτους μήνες. Είναι πιθανό στην αρχή να εμφανιστούν ενοχλήσεις από πονοκεφάλους, ευαισθησία του στήθους ή ναυτία. Η τοποθέτηση του σπειράματος στη μήτρα μπορεί να είναι δύσκολη και μπορεί να συνοδευτεί από κάποιο πόνο και αιμορραγία.
Το ενδομητρικό σπείραμα με ορμόνη δεν προστατεύει από τα ΣΜΝ. Επίσης, υπάρχει ένα μικρός κίνδυνος για μόλυνση κατά την εισαγωγή του και ένας μικρός κίνδυνος για αποβολή του ενδομητρικού συστήματος και διάτρηση της μήτρας.
Ενέσιμα Αντισυλληπτικά
Είναι μια ορμονική μέθοδος αντισύλληψης που γίνεται με ένεση, είτε μια φορά το μήνα είτε κάθε 3 μήνες.
Υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες ενέσιμες μορφές, στις οποίες περιλαμβάνονται μόνο προγεσταγόνο, καθώς και προγεσταγόνο συνδυασμένο με οιστρογόνο. Η ένεση εμποδίζει την ωορρηξία απελευθερώνοντας σιγά-σιγά τις ορμόνες στο σώμα. Επίσης, συμπυκνώνει την τραχηλική βλέννα, δυσχεραίνοντας έτσι τη διέλευση του σπέρματος στη μήτρα. Οι ενέσεις γίνονται από τον/την γυναικολόγο , επομένως αυτό που χρειάζεται είναι να θυμάσαι να πηγαίνεις σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη.
Η μέθοδος αυτή δεν διατίθεται στην Ελλάδα.

Ενέσιμη μορφή ενός μηνός

Πόσο αποτελεσματική είναι;

Η ένεση συνδυασμού ορμονών για 1 μήνα είναι 99,95% αποτελεσματική (5 στις 1000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1,4

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Η ένεση είναι μια ορμονική μέθοδος που διαρκεί για αρκετό χρονικό διάστημα, παρέχοντας αποτελεσματική αντισύλληψη χωρίς η δόση της να πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά. Η ένεση για 1 μήνα που περιέχει μόνο προγεσταγόνο είναι κατάλληλη για τις γυναίκες που δεν μπορούν να πάρουν οιστρογόνα ή που θηλάζουν.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι με αυτήν τη μέθοδο οι περίοδοί τους γίνονται ακανόνιστες ή σταματούν τελείως, ενώ άλλες γυναίκες παίρνουν βάρος. Ορισμένες γυναίκες επίσης αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους, ιλίγγους και λεκέδες στο δέρμα. Όταν σταματήσουν τις ενέσεις, μπορεί να χρειαστεί έως και ένας χρόνος για να επιστρέψουν στην κανονική περίοδο και να ανακτήσουν τη γονιμότητα τους.

Ενέσιμη μορφή 3 μηνών

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Η ένεση των 3 μηνών είναι 99,7% αποτελεσματική (3 στις 1000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1-6

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Η ένεση είναι μια ορμονική μέθοδος που διαρκεί για αρκετό χρονικό διάστημα παρέχοντας αποτελεσματική αντισύλληψη χωρίς η δόση της να πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά. Η ένεση για 3 μήνες που περιέχει μόνο προγεσταγόνο είναι κατάλληλη για τις γυναίκες που δεν μπορούν να πάρουν οιστρογόνα ή που θηλάζουν.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι με αυτήν τη μέθοδο οι περίοδοί τους γίνονται ακανόνιστες ή σταματούν τελείως, ενώ άλλες γυναίκες παίρνουν βάρος. Ορισμένες γυναίκες επίσης αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους, ιλίγγους και λεκέδες στο δέρμα. Μπορεί να χρειαστεί έως και δυο χρόνια για να επιστρέψουν στην κανονική περίοδο και να ανακτήσουν τη γονιμότητα τους μετά τη διακοπή των ενέσεων.
Αυτή η ορμονική μέθοδος δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό αν εσύ και ο σύντροφος σου δεν έχετε εξετασθεί για ΣΜΝ.
Εμφυτεύματα
Είναι ένας μικροσκοπικός εύκαμπτος σωλήνας (κάποια εμφυτεύματα διαθέτουν δύο σωλήνες), διαποτισμένος με προγεσταγόνο, ο οποίος τοποθετείται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος στο εσωτερικό του άνω άκρου. Απαιτείται τοπική αναισθησία για την τοποθέτηση. Τα εμφυτεύματα πρέπει να τοποθετούνται από εκπαιδευμένο γιατρό. Η ορμόνη απελευθερώνεται σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών, μετά την οποία το εμφύτευμα αφαιρείται και τοποθετείται ένα νέο εμφύτευμα. Αυτή η μέθοδος αναστέλλει την ωορρηξία και συμπυκνώνει την τραχηλική βλέννα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει τη διέλευση του σπέρματος στη μήτρα. Η γονιμότητα θα επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα μετά την αφαίρεση του εμφυτεύματος.
Η μέθοδος αυτή δεν διατίθεται στην Ελλάδα.
Πόσο αποτελεσματικό είναι;
Το εμφύτευμα είναι 99,95% αποτελεσματικό (5 στις 10,000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1-2
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Τα εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για τις γυναίκες που επιθυμούν αντισύλληψη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης κατάλληλα για τις γυναίκες που θηλάζουν και αυτές που δεν μπορούν να πάρουν οιστρογόνα. Μπορεί επίσης να μειώσουν τις βαριές, με έντονους πόνους περιόδους.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Κάποιες φορές η αφαίρεση είναι δυσάρεστη. Είναι πιθανό να υπάρξουν προσωρινές παρενέργειες, όπως ερεθισμός του δέρματος στο σημείο εφαρμογής, ακανόνιστη αιμορραγία, πονοκέφαλοι, αλλαγές στη διάθεση και ευαισθησία/τάση στο στήθος, αλλά συνήθως υποχωρούν μετά τους πρώτους μήνες. Μερικές γυναίκες παίρνουν βάρος και ο κύκλος της περιόδου τους γίνεται ακανόνιστος μετά τον πρώτο χρόνο.
Αυτή η ορμονική μέθοδος δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό αν εσύ και ο σύντροφος σου δεν έχετε εξετασθεί για ΣΜΝ.
Διαδερμικό Αντισυλληπτικό Επίθεμα (patch)
Είναι ένα μικρό τετράγωνο αυτοκόλλητο επίθεμα, που περιέχει οιστρογόνο και προγεσταγόνο, τα οποία απελευθερώνονται στο σώμα αργά μέσω του δέρματος. Τοποθετείται στους γλουτούς, το στομάχι ή σε κάποιο άλλο σημείο του άνω τμήματος του σώματος, αποφεύγοντας το στήθος. Η αλλαγή πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες. Την τέταρτη εβδομάδα, δεν τοποθετείται επίθεμα. Λειτουργεί παρεμποδίζοντας την ωορρηξία (την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη) και συμπυκνώνοντας την τραχηλική βλέννα, δυσχεραίνοντας έτσι τη διέλευση του σπέρματος στη μήτρα.
Η μέθοδος αυτή δεν διατίθεται στην Ελλάδα.
Πόσο αποτελεσματικό είναι;
Το διαδερμικό αντισυλληπτικό επίθεμα είναι 99,7% αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σωστά (3 στις 1000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1-2
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Δεν απαιτείται καθημερινή λήψη και αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο της συνδυασμένης ορμονικής αντισύλληψης αντί του αντισυλληπτικού χαπιού συνδυασμού.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Το διαδερμικό αντισυλληπτικό επίθεμα κατασκευάζεται από αδιαφανές υλικό, επομένως είναι ορατό. Σε κάποιες γυναίκες παρουσιάζονται παρενέργειες με την έναρξη της χρήσης, αλλά συνήθως υποχωρούν έπειτα από περίπου 12 εβδομάδες. Στις παρενέργειες συγκαταλέγονται η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, οι ερεθισμοί δέρματος, οι πονοκέφαλοι και η ευαισθησία/τάση στο στήθος.
Αυτή η ορμονική μέθοδος δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό αν εσύ και ο σύντροφος σου δεν έχετε εξετασθεί για ΣΜΝ.
Ο κολπικός δακτύλιος
Ο κολπικός δακτύλιος είναι ένας εύκαμπτος δακτύλιος με διάμετρο περίπου πέντε εκατοστών που τοποθετείται από την ίδια τη γυναίκα στον κόλπο της. Ο δακτύλιος συγκρατείται από τους μυς του κολπικού τοιχώματος. Ο δακτύλιος παραμένει στη θέση του για 3 εβδομάδες και στη συνέχεια αφαιρείται από τη γυναίκα για 1 εβδομάδα. Μετά το διάστημα αυτής της μίας εβδομάδας, εισάγεται ένας νέος δακτύλιος.
Ο δακτύλιος είναι μια εναλλακτική μέθοδος αντισύλληψης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ορμόνες, που χρησιμοποιείται κάθε 4 εβδομάδες. Περιέχει συνδυασμό οιστρογόνου και προγεσταγόνου.
Πόσο αποτελεσματικός είναι;
Ο κολπικός δακτύλιος είναι 99,7% αποτελεσματικός όταν χρησιμοποιείται σωστά (3 στις 1000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1-2
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Ο κολπικός δακτύλιος αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ορμόνες. Μπορεί επίσης να κάνει την περίοδο πιο τακτική, ελαφριά και με λιγότερους πόνους.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Είναι πιθανό να δημιουργήσει κολπικό ερεθισμό και ενοχλήσεις, καθώς και κολπικές εκκρίσεις. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία και ευαισθησία στο στήθος. Κάποιες γυναίκες ή οι σύντροφοί τους μπορεί να το αισθάνονται.
Αυτή η ορμονική μέθοδος δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό αν εσύ και ο σύντροφος σου δεν έχετε εξετασθεί για ΣΜΝ.
(*) Στην Ελλάδα, είναι διαθέσιμες οι παρακάτω ορμονικές μέθοδοι:
- αντισυλληπτικά χάπια συνδυασμού (οιστρογόνο και προγεσταγόνο)
- ενδομητρικό σπείραμα (σπιράλ) με ορμόνη – IUS
- κολπικός δακτύλιος

  1. Trussell. J. Contraceptive efficacy. In Hatcher RA, Trussell J, Nelson AL, Cates W, Stewart FH, Kowal D. Contraceptive Technology: Nineteenth Revised Edition. New York NY: Ardent Media, 2007
  2. WHO Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use – 4th ed. © World Health Organization 2009
  3. Trussell. J. Contraceptive efficacy. In Hatcher RA, Trussell J, Stewart F, Cates W, Stewart GK, Kowal D, Guest F. Contraceptive technology; Seventeenth Revised Edition. New York NY: Irvington Publishers, 1998
  4. Trussell. J. Contraceptive efficacy. In Hatcher RA, Trussell J, Stewart F, Nelson A, Cates W, Guest F, Kowal D. Contraceptive technology; Eightteenth Revised Edition. New York NY: Ardent Media, 2004
  5. Guillebaud, J. Contraception: Your Questions Answered. Churchill Livingstone, 2004
  6. http://info.cancerresearchuk.org/cancerstats/types/breast/riskfactors
Μην ξεχνάς να συμβουλεύεσαι πάντα το γυναικολόγο σου