Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

πίσω

Από πού αρχίζω;

Η αντισύλληψη είναι πραγματικά σημαντική καθώς προλαμβάνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Τα προφυλακτικά είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Υπάρχουν διαφορετικές αντισυλληπτικές μέθοδοι που ταιριάζουν στις ανάγκες διαφορετικών ανθρώπων. Έτσι, είναι σωστό να εξετάζονται οι διάφορες επιλογές και να ενημερωθείς για την αποτελεσματικότητα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου πριν αποφασίσεις. Όταν σκέφτεσαι να πάρεις αντισυλληπτικά μέτρα, υπάρχουν πολλές πληροφορίες που πρέπει να λάβεις υπόψη, αλλά με τόσες διαθέσιμες διαφορετικές επιλογές μπορείς να είσαι βέβαιος/η ότι θα βρεις μια μακροπρόθεσμη μέθοδο αντισύλληψης που να ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.
Η αντισύλληψη περιλαμβάνει 2 βασικές κατηγορίες:
Οι μέθοδοι φραγμού που εμποδίζουν το σπέρμα να περάσει μέσα στη μήτρα, όπου μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο.
Οι ορμονικές μέθοδοι που προσωρινά αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος.
Υπάρχουν λιγότερο «εξελιγμένες» μέθοδοι αποφυγής της εγκυμοσύνης, όπως για παράδειγμα η διακεκομμένη συνουσία, είναι όμως πολύ λιγότερο αποτελεσματικές.
Έχε υπόψη σου ότι οι πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών μεθόδων βασίζονται στην εφαρμογή της κάθε αντισυλληπτικής μεθόδου σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των προϊόντων.

Μέθοδοι Φραγμού

Προφυλακτικά
Το προφυλακτικό είναι μια λεπτή θήκη από latex ή πολυουρεθάνιο, που χρησιμοποιείται για την κάλυψη του πέους κατά τη συνουσία. Είναι κλειστό από το ένα άκρο και έχει συνήθως μια ειδική μικρή θήκη στο μπροστινό του μέρος, όπου συλλέγεται το σπέρμα μετά την εκσπερμάτιση. Εφαρμόζεται καλύπτοντας το πέος σε στύση, πριν την έναρξη της σεξουαλικής επαφής, ώστε να εμποδίσει την είσοδο του σπέρματος στο γυναικείο κόλπο. Αμέσως μετά την εκσπερμάτιση, ο άνδρας πρέπει να συγκρατήσει το προφυλακτικό πάνω στο πέος του ώστε να αποφευχθεί η διαφυγή σπέρματος κατά τη συρρίκνωση του πέους και την έξοδό του από τον κόλπο.
Διατίθενται επίσης και γυναικεία προφυλακτικά. Κατασκευάζονται και αυτά από λάστιχο και εφαρμόζουν εσωτερικά στον κόλπο της γυναίκας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με το ανδρικό προφυλακτικό, γιατί μπορεί να ασκηθεί τριβή μεταξύ τους και να σπάσουν.
Πόσο αποτελεσματικά είναι;
Αν τα ανδρικά προφυλακτικά χρησιμοποιηθούν σωστά, είναι 98% αποτελεσματικά (20 στις 1000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1-2
Αν τα γυναικεία προφυλακτικά χρησιμοποιηθούν σωστά, είναι 95% αποτελεσματικά (50 στις 1000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1-2
Σε σύγκριση με τις σύγχρονες ορμονικές μεθόδους, τα προφυλακτικά είναι λιγότερο αξιόπιστα και αποτελεσματικά για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης, αλλά είναι η μόνη μέθοδος που προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Τα προφυλακτικά είναι η μόνη μέθοδος αντισύλληψης που σε προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Γι' αυτό πολλά ζευγάρια πολύ σωστά χρησιμοποιούν το προφυλακτικό για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μαζί με μια άλλη, πιο αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης, όπως π.χ. το αντισυλληπτικό χάπι, για την αποφυγή εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Αν και είναι πολύ ανθεκτικά, μερικές φορές τα προφυλακτικά σπάνε. Επίσης, υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής να βγουν από το πέος, όπως επίσης το τοίχωμα του προφυλακτικού να λεπτύνει πολύ από τη χρήση λιπαρών ουσιών, όπως αντηλιακά ή λιπαντικά μη υδατικής βάσης (για παράδειγμα, η βαζελίνη). Αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και δεν χρησιμοποιείται παράλληλα μια επιπρόσθετη αξιόπιστη μέθοδος, όπως π.χ. το αντισυλληπτικό χάπι, , τότε πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης επείγουσας αντισύλληψης (το «χάπι της επόμενης μέρας»).
Ερωτήσεις για: Προφυλακτικά
Είναι τα προφυλακτικά αποτελεσματικά κατά του HIV και άλλων ΣΜΝ; Πώς ελέγχονται τα προφυλακτικά; Πώς μπορώ να ελέγξω αν ένα προφυλακτικό είναι ασφαλές για χρήση; Πόσο συχνά αποτυγχάνουν τα προφυλακτικά; Πόση προστασία παρέχουν τα προφυλακτικά από μια εγκυμοσύνη; Εάν ένα προφυλακτικό σπάσει, ποιος είναι ο κίνδυνος εγκυμοσύνης; Μπορώ να βρω διαφορετικά μεγέθη προφυλακτικών; Είναι καλύτερο να χρησιμοποιώ δύο προφυλακτικά αντί ενός για να αποφύγω την εγκυμοσύνη; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα προφυλακτικό κάτω από το νερό; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προμηθευτώ προφυλακτικά; Χρησιμοποιώντας ανδρικό ή γυναικείο προφυλακτικό, γίνεται το σεξ λιγότερο απολαυστικό; Είναι τα γυναικεία προφυλακτικά δυσκολότερα στη χρήση από τα ανδρικά;δες όλες τις ερωτήσεις
Ενδομητρικό Σπείραμα (σπιράλ) - IUD
Είναι μια μικρή συσκευή από πλαστικό και χαλκό σε σχήμα Τ η οποία τοποθετείται μέσα στη μήτρα από εκπαιδευμένο γυναικολόγο. Το ενδομητρικό σπείραμα προλαμβάνει την εγκυμοσύνη εμποδίζοντας τη συνάντηση των ωαρίων με τα σπερματοζωάρια, είτε ακινητοποιώντας το σπέρμα στο δρόμο του για τις σάλπιγγες είτε με τοπική επίδραση στη μήτρα. Έχει δύο νήματα που βρίσκονται μέσα στον κόλπο και έτσι μπορείς να ελέγξεις αν είναι στη θέση του. Ο χρόνος της αλλαγής των ενδομητρικών σπειραμάτων ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και μπορεί να είναι από 3 έως 10 χρόνια.
Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, είναι 99,4% αποτελεσματικό (6 στις 1000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1-2

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Το ενδομητρικό σπείραμα παρέχει μακρόχρονη αντισυλληπτική κάλυψη. Ο γιατρός θα το αφαιρέσει αν δεν απαιτείται πλέον η χρήση του ή όταν λήξει ο χρόνος χρήσης του και δεν παρέχει πλέον αποτελεσματική αντισύλληψη.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Με το ενδομητρικό σπείραμα οι περίοδοι μπορούν να γίνουν πιο βαριές, επώδυνες και μεγαλύτερης διάρκειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως μετά από τρεις μήνες σταματά η βαριά περίοδος, αν όχι πρέπει να αφαιρεθεί. Ενδέχεται να εμφανιστεί λοίμωξη της μήτρας με αυτή τη μέθοδο, αλλά αυτό δεν είναι σύνηθες. Για αυτό οι γυναίκες αυτές είναι σε τακτική παρακολούθηση με καλλιέργειες κολπικών υγρών. Δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο για γυναίκες που δεν έχουν ακόμα τεκνοποιήσει ή για γυναίκες με αναιμία.
Αυτή η μέθοδος δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό αν εσύ και ο σύντροφος σου δεν έχετε εξετασθεί για ΣΜΝ.
Κολπικό διάφραγμα/τραχηλική κάψα
Το κολπικό διάφραγμα/τραχηλική κάψα είναι ένας θολωτός δακτύλιος, φτιαγμένος από λάστιχο ή σιλικόνη, που τοποθετείται μέσα στον κόλπο για να δημιουργήσει ένα εμπόδιο μεταξύ των σπερματοζωαρίων και της εισόδου στη μήτρα (τράχηλος). Πρέπει να το χρησιμοποιείς μαζί με σπερματοκτόνο. Τοποθετείται έως 3 ώρες πριν τη σεξουαλική επαφή. Αρχικά πρέπει να επισκεφθείς τον /την γυναικολόγο για να σιγουρευτείς ότι θα πάρεις το σωστό μέγεθος. Απαιτείται έλεγχος κάθε έξι μήνες για τη διασφάλιση της σωστής εφαρμογής του, ιδιαίτερα εάν κάτι έχει αλλάξει από την τελευταία χρήση του, για παράδειγμα αν έχεις γεννήσει. Μετά τη σεξουαλική επαφή πρέπει να το αφήσεις μέσα στον κόλπο για έξι ώρες τουλάχιστον, έτσι ώστε να δράσει το σπερματοκτόνο.
Το κολπικό διάφραγμα χρησιμοποιείται συχνότερα από την τραχηλική κάψα. Ο γιατρός θα σού πει τι είναι καλύτερο για σένα.
Αυτή η ορμονική μέθοδος δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό αν εσύ και ο σύντροφος σου δεν έχετε εξετασθεί για ΣΜΝ.
Σπερματοκτόνες ουσίες
Το σπερματοκτόνα από μόνα τους δεν αποτελούν μέθοδο αντισύλληψης. Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους φραγμού όπως το ανδρικό και γυναικείο προφυλακτικό ή το κολπικό διάφραγμα/τραχηλική κάψα και έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων. Λειτουργούν καταστρέφοντας τα σπερματοζωάρια ή μειώνοντας την κινητικότητά τους, ώστε να μη μπορούν να φτάσουν μέσα στη μήτρα. Τα σπερματοκτόνα διατίθενται σε πολλές μορφές όπως αφρός, τζελ, κρέμα ή κολπικά υπόθετα. Μερικές μέθοδοι φραγμού, όπως ορισμένα προφυλακτικά, περιέχουν ήδη σπερματοκτόνο.
Η χρήση των σπερματοκτόνων μόνων τους δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης και πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους φραγμού. Πρέπει να θυμάσαι ότι δεν σου παρέχουν προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Πόσο αποτελεσματικά είναι;
Αν το διάφραγμα σε συνδυασμό με το σπερματοκτόνο χρησιμοποιείται σωστά, το 94% των γυναικών δεν θα μείνουν έγκυες (60 στις 1000 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε διάστημα ενός έτους).1-6
Όταν τοποθετηθεί σωστά, δεν εμποδίζει την σεξουαλική επαφή και ο άνδρας δεν το καταλαβαίνει. Αποτελεί μια επιλογή για τις γυναίκες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Μερικές γυναίκες μπορεί να χρειαστούν εξάσκηση για να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη μέθοδο σωστά. Η τραχηλική κάψα δεν συνιστάται στις γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει, δεδομένου ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας δεν είναι υψηλό. Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει μπορεί να εμφανίζουν ουλές στον τράχηλο ή ένα μη φυσιολογικό σχήμα τραχήλου που να εμποδίζει την τραχηλική κάψα να εφαρμόσει σωστά στον τράχηλο.. Μερικές γυναίκες είναι κατάλληλες για να χρησιμοποιήσουν την κάψα ακόμη και αφού γεννήσουν, αλλά μια εξέταση από έναν/μια πεπειραμένο/η γυναικολόγο είναι απαραίτητη για να το καθορίσει.
Αυτή η μέθοδος δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό αν εσύ και ο σύντροφος σου δεν έχετε εξετασθεί για ΣΜΝ.
  1. Trussell. J. Contraceptive efficacy. In Hatcher RA, Trussell J, Nelson AL, Cates W, Stewart FH, Kowal D. Contraceptive Technology: Nineteenth Revised Edition. New York NY: Ardent Media, 2007
  2. WHO Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use – 4th ed. © World Health Organization 2009
  3. Trussell. J. Contraceptive efficacy. In Hatcher RA, Trussell J, Stewart F, Cates W, Stewart GK, Kowal D, Guest F. Contraceptive technology; Seventeenth Revised Edition. New York NY: Irvington Publishers, 1998
  4. Trussell. J. Contraceptive efficacy. In Hatcher RA, Trussell J, Stewart F, Nelson A, Cates W, Guest F, Kowal D. Contraceptive technology; Eightteenth Revised Edition. New York NY: Ardent Media, 2004
  5. Guillebaud, J. Contraception: Your Questions Answered. Churchill Livingstone, 2004
  6. http://info.cancerresearchuk.org/cancerstats/types/breast/riskfactors
Μην ξεχνάς να συμβουλεύεσαι πάντα το γυναικολόγο σου