Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

πίσω
Στην εφηβεία το σώμα σου είναι σαν κάμπια, ακριβώς πριν μετατραπεί σε πεταλούδα. Με άλλα λόγια, είναι μια πολύ ευχάριστη στιγμή στη ζωή σου! Αλλά πρέπει να καταλάβεις πως καθώς το σώμα σου αλλάζει, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει με τη γνώση και την αντίληψη των όσων σού συμβαίνουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να περάσεις αυτή την περίοδο της εφηβείας με ασφάλεια. Η κατανόηση της σεξουαλικότητας και των εξελίξεων του σώματος καθώς και των συνεπειών που έχουν οι ενέργειές σου, σου εξασφαλίζει την εύκολη μετάβαση προς την ενηλικίωση. Είναι πολύ απλό: το τι κάνεις στο σώμα σου τώρα επηρεάζει το πώς θα σου φερθεί το σώμα σου αργότερα στη ζωή σου.

Εφηβική Ηλικία

Εφηβική Ηλικία - Τι συμβαίνει στο σώμα μου;
Η εφηβεία είναι η περίοδος που το σώμα μας ωριμάζει σεξουαλικά. Αυτή η περίοδος ονομάζεται «εφηβική ηλικία» και είναι η μεταβατική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας αλλάζουμε από παιδί σε γυναίκα ή άνδρα.
Η συνολική διαδικασία της εφηβείας μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια. Μερικοί άνθρωποι μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα από άλλους – δεν υπάρχει «σωστή» ηλικία για την έναρξη της εφηβείας, ο καθένας ωριμάζει με το δικό του ρυθμό και όλοι τελικά θα την περάσουν.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής μας, παρατηρούμε αρκετές αλλαγές στο σώμα μας, π.χ. το σχήμα του σώματος και η εξωτερική εμφάνιση αλλάζει, στα κορίτσια ξεκινά η εμμηνορρυσία, η περίοδος δηλαδή, ενώ η φωνή των αγοριών γίνεται πιο βαριά. Αυτό προκαλείται από τη μεταβολή των ορμονών.
Μπορεί επίσης να έχουμε συναισθηματικά ξεσπάσματα ή μεταβολές στη διάθεση. Αποτελεί και αυτό μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας ωρίμανσης.

πίσω στην αρχή

Ορμόνες

Ορμόνες – Τι είναι και τι κάνουν;
Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που εκκρίνονται στο σώμα και συμμετέχουν στη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο αισθανόμαστε και λειτουργούμε.
Για παράδειγμα, καθώς πλησιάζουμε στην εφηβεία, ο εγκέφαλος και η υπόφυση απελευθερώνουν ορμόνες που επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα των ανδρών και των γυναικών. Στις ορμόνες αυτές ανήκουν τα οιστρογόνα, το προγεσταγόνο και η τεστοστερόνη. Αυτές οι ορμόνες βρίσκονται και στις γυναίκες και στους άνδρες, αλλά σε διαφορετικές ποσότητες. Τα οιστρογόνα και το προγεσταγόνο είναι περισσότερα στις γυναίκες και ευθύνονται για την ανάπτυξη χαρακτηριστικών του γυναικείου φύλου και των αναπαραγωγικών λειτουργιών. Η τεστοστερόνη -που υπάρχει σε μεγαλύτερες ποσότητες στους άνδρες- ευθύνεται για την ανάπτυξη χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου.
Η αυξητική ορμόνη απελευθερώνεται την ίδια χρονική περίοδο και έτσι το σώμα αναπτύσσεται. Αυτή η περίοδος της ανάπτυξης διαρκεί αρκετά χρόνια και όταν ολοκληρωθεί θα έχεις φθάσει το ύψος που θα έχεις ως ενήλικας.
Οι ορμόνες ευθύνονται επίσης για τις συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

πίσω στην αρχή

Περίοδος (Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος)

Γιατί έχουμε περίοδο;
Η περίοδος καλείται και εμμηνορρυσία. Ξεκινά όταν η γυναίκα φτάσει στην εφηβική ηλικία και είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας ανάπτυξης.
Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος ξεκινάει όταν τα οιστρογόνα και το προγεσταγόνο φθάσουν σε τέτοια επίπεδα ώστε να ενεργοποιήσουν τις ωοθήκες να παράγουν και να απελευθερώσουν ένα ωάριο. Το ωάριο αυτό αφήνει τις ωοθήκες και ταξιδεύει μέσα από τους ωαγωγούς (σάλπιγγες) προς τη μήτρα.
Εντωμεταξύ, η μήτρα ετοιμάζεται να δεχτεί το ωάριο. Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτής της προετοιμασίας, το ενδομήτριο γίνεται παχύτερο και σπογγώδες. Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί στη σάλπιγγα από ένα σπερματοζωάριο (μετά τη σεξουαλική συνεύρεση), 3-4 μέρες μετά το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο ενδομήτριο και έτσι ξεκινάει η εγκυμοσύνη.
Εάν δεν υπάρχει σπερματοζωάριο, τότε το ωάριο απλά περνάει μέσω της σάλπιγγας και οδεύει προς τη μήτρα, χωρίς να γονιμοποιηθεί. Τότε, αφού η μήτρα δεν χρειάζεται το επιπλέον αίμα και τους ιστούς που αποτελούν το παχύ ενδομήτριο, τα αποβάλλει μέσα από τον κόλπο. Αυτό ονομάζεται εμμηνορρυσία (περίοδος).

Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται κάθε μήνα μέχρι οι ωοθήκες να σταματήσουν να απελευθερώνουν ωάρια και να παράγουν ορμόνες ( συνήθως στην ηλικία των 45 με 50). Η χρονική στιγμή της τελευταίας περιόδου ονομάζεται εμμηνόπαυση. Η γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της έχει περίπου 500 περιόδους. 1

πίσω στην αρχή

Πότε ξεκινάει η περίοδος;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που ξεκινάει η περίοδος. Μερικά κορίτσια ξεκινούν να έχουν περίοδο στην ηλικία των 9 ή 10 και άλλα κορίτσια δεν ξεκινούν πριν το τέλος της εφηβείας.
Η διάρκεια του κύκλου ποικίλλει. Μπορεί να διαρκεί πάνω από 28 ημέρες ή λιγότερο. Κάποιες γυναίκες έχουν κανονικό (τακτικό) κύκλο και κάποιες άλλες μπορεί να έχουν ακανόνιστο· για παράδειγμα, μπορεί να έχουν 2 περιόδους σε ένα μήνα ή καμία περίοδο τον επόμενο μήνα. Οι διαταραχές αυτές όμως αν δεν υπάρχει κάποια παθολογία (πχ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) σταματούν μετά την εφηβεία, όταν ωριμάζει και το ορμονικό γυναικείο σύστημα.

Η διάρκεια της εμμηνορρυσίας (περίοδος) επίσης ποικίλλει. Η περίοδος σε μερικές γυναίκες διαρκεί 3 ή 4 ημέρες και σε άλλες μια εβδομάδα. Η ποσότητα του αίματος επίσης ποικίλλει και,, κάποιες γυναίκες έχουν βαριά περίοδο (π.χ. χάνουν πολύ αίμα), ενώ σε άλλες γυναίκες η περίοδος τους είναι πιο ελαφριά. Η μέση ποσότητα του αίματος που χάνεται σε κάθε περίοδο είναι συνήθως μικρότερη των 80ml.1

πίσω στην αρχή

Πώς με επηρεάζει η περίοδός μου;
Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν αλλαγές στη διάθεση ή/και στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι πόνοι της περιόδου είναι επίσης πολύ συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της περιόδου. Καθώς πλησιάζει η περίοδός σου, ενδέχεται να έχεις τα συμπτώματα του λεγόμενου προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Τα συναισθήματά σου μπορεί να είναι πιο έντονα εκείνη τη χρονική περίοδο. Πολλές γυναίκες παθαίνουν κατάθλιψη, εκνευρίζονται, θυμώνουν και κλαίνε περισσότερο από το συνηθισμένο ή αισθάνονται έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές. Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο σχετίζεται με τις αλλαγές στις ορμόνες και είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν, παρ’ όλ’ αυτά, έχεις συμπτώματα σαν αυτά που περιγράφονται παραπάνω θα πρέπει να μιλήσεις με το/τη γυναικολόγο σου.

πίσω στην αρχή

Ποιος είναι ο φυσιολογικός κύκλος;
Υπάρχουν διαφορετικά στάδια στον εμμηνορρυσιακό κύκλο που, εάν τα κατανοήσεις, θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις και πώς λειτουργεί το γυναικείο σώμα. Μπορούμε να χωρίσουμε τον εμμηνορρυσιακό κύκλο σε 4 στάδια:
Η εμμηνορρυσία είναι το στάδιο κατά το οποίο η γυναίκα έχει την περίοδό της. Η ημέρα που ξεκινά η αιμορραγία υπολογίζεται ως η πρώτη μέρα του κύκλου.
Το στάδιο πριν την ωορρηξία είναι όταν το σώμα προετοιμάζεται για την ωορρηξία (απελευθέρωση του ωαρίου). Τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται και, ως συνέπεια της δράσης τους, το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) γίνεται παχύτερο. Το χρονικό διάστημα που διαρκεί αυτό το στάδιο ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα και από μήνα σε μήνα.
Η ωορρηξία (ωοθυλακιορρηξία), που είναι το επόμενο στάδιο, συμβαίνει περίπου στη μέση του κύκλου και είναι η στιγμή του μήνα που η γυναίκα είναι πιο γόνιμη. Είναι το διάστημα κατά το οποίο είναι πιο πιθανό να μείνει έγκυος, εκτός αν χρησιμοποιεί κάποια ορμονική αντισυλληπτική μέθοδο, π.χ. αντισυλληπτικό χάπι. Σε αυτό το στάδιο οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο.
Το στάδιο μετά την ωορρηξία είναι το τελευταίο και οδηγεί στην αιμορραγία. Αυτό το στάδιο διαρκεί 14 ημέρες και ολοκληρώνει τον κύκλο. Έπειτα ξεκινά η νέα περίοδος και ένας νέος κύκλος πάλι από την αρχή. Επιπλέον πληροφορίες:

πίσω στην αρχή

Εμμηνόπαυση

Από την ηλικία των 40 και άνω οι ωοθήκες σταδιακά μειώνουν τη λειτουργία τους. Ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται, και η ωορρηξία δεν λαμβάνει χώρα πλέον σε κάθε κύκλο. Ταυτόχρονα, η παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνεται συνεχώς. Η πρακτική συνέπεια αυτών των αλλαγών είναι ότι ο κύκλος γίνεται ακανόνιστος.
Αυτές οι αλλαγές είναι σημάδι της μείωσης της γονιμότητας, που επέρχεται με την ηλικία. Η τελευταία περίοδος (εμμηνόπαυση) συμβαίνει συνήθως γύρω στην ηλικία των 50. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος των ετών της αναπαραγωγικής ηλικίας Όταν η γυναίκα παύει να έχει περίοδο δεν μπορεί πια να μείνει έγκυος.
Πολλές γυναίκες στην ηλικία των 40 υποτιμούν την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Μέχρι, όμως, την οριστική παύση της περιόδου, πρέπει να χρησιμοποιείται κάποια από τις μεθόδους αντισύλληψης, αν η γυναίκα και ο σύντροφός της δεν επιθυμούν μια εγκυμοσύνη.
Η μείωση της γονιμότητας δεν αποτελεί το μοναδικό χαρακτηριστικό της εμμηνόπαυσης. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν διάφορα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, όπως εξάψεις, ιδρώτα, διαταραχές στον ύπνο και αίσθημα παλμών (αρρυθμία), αλλά και να συντελέσουν στην εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, όπως η οστεοπόρωση.
Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μπορούν να μιλήσουν στον γιατρό τους για τα συμπτώματα και να συζητήσουν τις διαθέσιμες μεθόδους θεραπείας εφόσον απαιτούνται, όπως π.χ. θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Ένας υγιής τρόπος ζωής βοηθά επίσης στη διατήρηση της σωματικής και διανοητικής υγείας σας κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου.

πίσω στην αρχή

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη δεν είναι μόνο ένα ορμονικά ελεγχόμενο βιολογικό γεγονός. Αποτελεί επίσης μία περίοδο ψυχολογικής και κοινωνικής αλλαγής. Το να είσαι έγκυος και να κάνεις μωρό είναι μία περιπέτεια και η εγκυμοσύνη, η γέννα και η ανατροφή των παιδιών είναι πολύ συναρπαστικά. Για τις περισσότερες γυναίκες, η εγκυμοσύνη και η προετοιμασία για την απόκτηση παιδιού είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία.
Η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί αν το σπέρμα έρθει σε επαφή με τον κόλπο με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι το σπέρμα μπορεί να προέλθει από το πέος, τα δάχτυλα ή από το εσωτερικό του προφυλακτικού.
Κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, αμέσως μόλις το πέος έρθει σε στύση, παράγονται λίγες σταγόνες σπέρματος. Γι’ αυτόν το λόγο, η απομάκρυνση του πέους από τον κόλπο πριν από την εκσπερμάτιση δεν είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης. Αν έχεις σεξουαλική σχέση και δεν επιθυμείς μια εγκυμοσύνη, θα πρέπει να χρησιμοποιείς μία αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης.
Η εγκυμοσύνη στους ανθρώπους διαρκεί περίπου 280 ημέρες μετρώντας από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου.
Οι ορμόνες παίζουν ζωτικό ρόλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στις σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στη μητέρα και το παιδί.

πίσω στην αρχή

Τεστ εγκυμοσύνης

Υπάρχουν πολλά σημάδια ενδεικτικά της εγκυμοσύνης, αλλά μια περίοδος που δεν ήρθε είναι συνήθως η πρώτη ένδειξη, καθώς οι περισσότερες γυναίκες δεν συνεχίζουν να έχουν κανονική περίοδο όταν μείνουν έγκυες. Εντούτοις, ορισμένες γυναίκες μπορεί ακόμη να έχουν ελαφριά/σύντομη αιμόρροια. Για τις γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο, είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή μια καθυστέρηση της περιόδου. Ο μοναδικός τρόπος για να βεβαιωθείς είναι να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης.
Τα τεστ εγκυμοσύνης διατίθενται στα διαγνωστικά κέντρα, στα νοσοκομεία, και 1φαρμακεία.
Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν στα ούρα μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Αυτά τα τεστ μπορούν να γίνουν στο σπίτι, στο ιατρείο του γυναικολόγου ή στο κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού. Υπάρχουν και τεστ που ανιχνεύουν την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη στο αίμα και πραγματοποιούνται σε βιοχημικά εργαστήρια.
Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη παράγεται στην εγκυμοσύνη λίγο μετά τη σύλληψη. Το τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου είναι συνήθως μία πλαστική ράβδος που μοιάζει με στιλό. Όταν αφαιρέσεις το καπάκι εμφανίζεται μια απορροφητική ταινία πάνω στην οποία πρέπει να ουρήσεις. Τα ούρα έρχονται σε επαφή με μια χημική ουσία που ανιχνεύει την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη και το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε ένα παράθυρο (υπάρχουν οδηγίες στη συσκευασία που εξηγούν πώς ερμηνεύεται το αποτέλεσμα).
Κάποια τεστ εγκυμοσύνης διαθέτουν ηλεκτρονική ανάγνωση και απλά δείχνουν τις λέξεις «έγκυος» ή «όχι έγκυος» και σε διευκολύνουν στην ερμηνεία του αποτελέσματος. Είναι καλύτερα να κάνεις το τεστ εγκυμοσύνης δύο με τρεις εβδομάδες μετά την ημέρα που έκανες σεξ χωρίς προφυλάξεις, καθώς αυτό είναι περίπου το διάστημα που χρειάζεται για να φανεί στο τεστ η χοριακή γοναδοτροπίνη. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αξιόπιστο αν το τεστ γίνει νωρίτερα. Η καλύτερη ώρα για να κάνεις το τεστ εγκυμοσύνης είναι το πρωί, αφού στα πρώτα ούρα της ημέρας η χοριακή γοναδοτροπίνη εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση (εάν υπάρχει).
Υπάρχουν διάφορα τεστ εγκυμοσύνης για το σπίτι, γι’ αυτό πάντα προτείνεται να ρωτήσεις το γιατρό ή το φαρμακοποιό σου για να σε διευκολύνει και να διαβάσεις πολύ προσεκτικά τις οδηγίες. Μερικά τεστ είναι πολύ ευαίσθητα και θα ανιχνεύσουν ακόμη και πολύ χαμηλά επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης στα ούρα, αν θέλεις να μάθεις όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Σε περίπτωση που απέβαλες ή γέννησες πρόσφατα, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις τα τεστ που ανιχνεύουν μόνο υψηλά επίπεδα χοριακής για να αποφύγεις ένα «λανθασμένο» θετικό αποτέλεσμα.
Αν πιστεύεις ότι είσαι έγκυος, είναι πολύ σημαντικό να το μάθεις όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αν σκοπεύεις να κρατήσεις το μωρό, θα κάνεις τις απαραίτητες επιλογές στον τρόπο ζωής (π.χ. να σταματήσεις το κάπνισμα και το ποτό) για να δώσεις την ευκαιρία στο μωρό να γεννηθεί υγιές. Αν δεν το έχεις ήδη κάνει, πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου για τη φροντίδα που χρειάζεται το έμβρυο μέχρι τη γέννησή του. Αν η εγκυμοσύνη δεν ήταν προγραμματισμένη, χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να σκεφτείς και να αποφασίσεις τι θα κάνεις. Αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη απόφαση και αν χρειάζεσαι υποστήριξη μπορείς να απευθυνθείς στο:

Αν αποφασίσεις να καταφύγεις στη λύση της έκτρωσης, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι είναι αρκετά νωρίς, ώστε η επέμβαση να γίνει νόμιμα και με την απαιτούμενη ασφάλεια. Συμβουλέψου το/τη γυναικολόγο σου.

πίσω στην αρχή

Οικογενειακός προγραμματισμός

Αν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος, πρέπει να συζητήσεις με το/τη γυναικολόγο σου για το τι πρέπει να κάνεις για να γεννήσεις ένα υγιές μωρό και τι να περιμένεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν δεν θέλεις να μείνεις έγκυος, ο γιατρός θα σου δώσει συμβουλές για την κατάλληλη αντισυλληπτική μέθοδο ώστε να αποκτήσεις παιδιά όταν θα είσαι έτοιμη. Επιπλέον, μπορείς να συζητήσεις τις κατάλληλες μεθόδους αντισύλληψης για το μέλλον, μετά τον τοκετό. Ο/η γυναικολόγος θα σε βοηθήσει, επίσης, στην περίπτωση που αντιμετωπίζεις προβλήματα γονιμότητας.

πίσω στην αρχή

Η περίοδος μετά την εγκυμοσύνη

Το να έχεις ένα μωρό που θ’ αγαπάς και θα φροντίζεις είναι μια μοναδική εμπειρία. Η ζωή της γυναίκας αλλάζει μετά τη γέννηση του μωρού, αφού αναλαμβάνει το ρόλο της μητέρας, φροντίζοντας το νεογέννητο. Όπως όλες οι καλές σχέσεις, έτσι και η σχέση ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό αναπτύσσεται με το χρόνο.
Οι νέες μητέρες είναι τόσο απασχολημένες με τις νέες ευθύνες που είναι πιθανό να θέσουν σε «δεύτερη μοίρα» την υγεία τους και μερικές φορές τη σχέση με τον σύντροφό τους.
Αυτό το κεφάλαιο καλύπτει ορισμένα θέματα που αφορούν το χρονικό διάστημα μετά την εγκυμοσύνη και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

πίσω στην αρχή

Οι φυσικές αλλαγές μετά την εγκυμοσύνη
Ο θηλασμός συνιστάται γιατί ενισχύει την υγεία του μωρού και της μητέρας και είναι πιο ευεργετικός από το έτοιμο γάλα του εμπορίου (φόρμουλα). Επίσης, ισχυροποιεί το δεσμό μητέρας-μωρού βοηθώντας τον να «ανθίσει».
Οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους για οδηγίες και να συζητήσουν τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν, π.χ. επώδυνη διόγκωση του στήθους ή δυσκολίες στην παροχέτευση του γάλακτος από το στήθος. Η υγεία του στήθους είναι επίσης προτεραιότητα όταν η γυναίκα σταματήσει το θηλασμό. Όλες οι νέες μητέρες θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά στο στήθος από τον γιατρό τους, είτε θηλάζουν είτε όχι.
Εξέταση των γυναικείων γεννητικών οργάνων θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε από τον γιατρό μετά τη γέννα για να διασφαλιστεί ότι η μήτρα και οι περιβάλλοντες ιστοί είναι υγιείς μετά την εγκυμοσύνη. Ενδέχεται να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις, όπως το τεστ Παπανικολάου ή εξετάσεις αίματος.
Η αύξηση του βάρους μετά την εγκυμοσύνη αποτελεί έναν ακόμα λόγο ανησυχίας για τις γυναίκες , γι’ αυτό και συστήνεται να μιλήσουν στον γιατρό τους και να συζητήσουν πότε μπορούν να αρχίσουν ν’ ασκούνται ή/και να μειώσουν τις θερμίδες. Είναι σημαντικό να καθοριστεί ένα κατάλληλο πλάνο απώλειας βάρους με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

πίσω στην αρχή

Συναισθηματικές αλλαγές μετά την εγκυμοσύνη
Η γέννηση ενός μωρού δημιουργεί πληθώρα συναισθημάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ θετικά. Είναι πολύ φυσικό να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μετά τη γέννηση του μωρού και χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσεις όλες τις νέες ευθύνες σχετικά με τη φροντίδα του μωρού.
Περιστασιακά, κάποιες νέες μητέρες έχουν συναισθήματα άγχους, λύπης, ευερεθιστότητας ή κατάθλιψης, αλλά αυτά συνήθως περνάνε έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς η γυναίκα προσαρμόζεται στον νέο της ρόλο. Οι ομάδες υποστήριξης και τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν για να ανακουφίσουν αυτά τα συναισθήματα της νέας μητέρας. Εάν τα συναισθήματα αυτά συνεχίσουν να υπάρχουν, απαιτείται η συμβουλή γιατρού και, πιθανόν, θεραπεία.

πίσω στην αρχή

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μετά την εγκυμοσύνη
Το να γίνεις γονιός είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Κάθε βήμα ανάπτυξης του μωρού σου είναι μια μοναδική εμπειρία που θα λατρέψεις.
Μαζί με την πρόσφατη χαρά, το να γίνεις γονιός σημαίνει ότι θα υπάρξουν και αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, καθώς το μωρό απαιτεί την αμέριστη προσοχή σου, κι είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι θα προκύψουν νέες ανησυχίες:

Θα είμαι αρκετά καλός γονιός;
Μπορώ να κρατήσω το μωρό μου ασφαλές;
Θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά;
Πώς θα μπορέσω να δουλεύω και παράλληλα να αφιερώνω χρόνο στο παιδί μου;
Πώς θα βρω περισσότερο χρόνο για τον/τη σύντροφό μου;
Ο/Η σύντροφός μου θα έχει χρόνο για εμένα;
Θα έχω ελεύθερο χρόνο για εμένα;
Πότε θα μπορούμε να κοιμόμαστε περισσότερο;


Αυτές είναι συνηθισμένες ερωτήσεις για τους νέους γονείς. Οι άνθρωποι προσαρμόζονται στο νέο τους ρόλο, αλλά για να διευκολύνεις την κατάσταση, μοιράσου τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου με τον/τη σύντροφό σου, το οικογενειακό περιβάλλον και τους φίλους σου. Μίλα με ανθρώπους που είναι ήδη γονείς για να μάθεις από τις εμπειρίες τους. Προσπάθησε να κοιμάσαι όταν κοιμάται το μωρό σου και μη διστάσεις να ζητήσεις από κάποιον να προσέχει το μωρό, έστω και για μισή ώρα, για να τακτοποιήσεις τις μικροδουλειές και να χαλαρώσεις με τον σύντροφό σου.

πίσω στην αρχή

Η σεξουαλική ζωή και η αντισύλληψη μετά την εγκυμοσύνη
Συνιστάται συνήθως στις γυναίκες, αφού γεννήσουν, να περιμένουν 4 με 6 εβδομάδες πριν ξεκινήσουν και πάλι τη σεξουαλική τους ζωή, έτσι ώστε να περάσει ο χρόνος της κατάλληλης αποθεραπείας και επούλωσης - αυτός ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο που έγινε ο τοκετός.
Η ξηρότητα του κόλπου, εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων κατά το θηλασμό, μπορεί να προκαλέσει κάποιες ενοχλήσεις κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τη χορήγηση κάποιων ειδικών τοπικών λιπαντικών και κρεμών.
Η επανέναρξη της εμμηνορρυσίας μετά τον τοκετό ποικίλλει. Μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίς -στις 6 εβδομάδες- ή πιο αργά - ύστερα από 1 χρόνο ή και περισσότερο. Πολλές νέες μητέρες πιστεύουν λανθασμένα ότι επειδή δεν έχουν περίοδο ή επειδή θηλάζουν, δεν έχουν ωορρηξία δεν μπορούν να μείνουν έγκυες. Η ωορρηξία (η απελευθέρωση του ωαρίου) λαμβάνει χώρα 2 εβδομάδες πριν από την πρώτη περίοδο που ακολουθεί τον τοκετό. Επομένως, αυτή η λανθασμένη εντύπωση μπορεί να οδηγήσει σε μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. Όλες οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αντισύλληψης μόλις ξεκινήσει και πάλι η σεξουαλική τους ζωή, ανεξάρτητα από το εάν έχει ξεκινήσει πάλι η περίοδός τους ή όχι. Οι ανάγκες για αντισύλληψη μπορεί να αλλάξουν δραματικά μετά τη γέννηση ενός παιδιού και πολλές γυναίκες αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης που να ταιριάζουν στον νέο τρόπο ζωής τους, αφού κάθε μητέρα θέλει να εξασφαλίσει ότι η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιεί παρέχει άνεση, είναι αποτελεσματική και επιτρέπει τον αυθορμητισμό κατά τη διάρκεια των πιο προσωπικών στιγμών.

πίσω στην αρχή

Διακοπή κύησης (Έκτρωση)

Αν είσαι έγκυος ή είναι η σύντροφός σου έγκυος και αποφασίσατε ότι θέλετε να διακόψετε την κύηση, πρέπει να επισκεφθείτε τον/την γυναικολόγο. Εάν ο γιατρός θεωρήσει ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης είναι η πιο σωστή λύση για σένα, θα συζητήσει μαζί σου για την έκτρωση. Οι εκτρώσεις διεξάγονται σε χειρουργικές μονάδες σε νοσοκομεία, με ολική αναισθησία, ιμέχρι την 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης ή με φάρμακα εφόσον δεν έχεις ξεπεράσει τις 9 εβδομάδες κύησης. Η ολονύχτια παραμονή στο νοσοκομείο δεν είναι συνήθως απαραίτητη, αλλά απαιτείται οπωσδήποτε ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Εξίσου απαραίτητη είναι μια επιπλέον επίσκεψη στον/την γυναικολόγο, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.
Η διακοπή της κύησης πρέπει να ολοκληρώνεται όσο το δυνατόν συντομότερα από τη στιγμή της επιβεβαίωσης της. Σε παθολογικές καταστάσεις του εμβρύου πρέπει η γυναίκα να είναι λιγότερο από 24 εβδομάδες έγκυος. Οι νόμοι και οι κανονισμοί σχετικά με την έκτρωση ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και χρειάζεται να ελέγξεις τη νομοθεσία και τις διαδικασίες πριν προχωρήσεις.
Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και μια έκτρωση μόνη σου και είναι απαραίτητη η στήριξη του συντρόφου σου, των στενών φίλων ή των γονέων. Υπάρχουν και σύλλογοι που προσφέρουν υποστήριξη στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν έκτρωση.

πίσω στην αρχή