Το www.your-life.gr θα είναι και πάλι κοντά σας, σύντομα

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: www.your-life.gr

ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΥΓΙΗΣ

πίσω

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Τι είναι;
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ασθένειες που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω οποιασδήποτε σεξουαλικής επαφής.

Μερικά από αυτά αντιμετωπίζονται, άλλα όμως είναι πολύ δύσκολο να θεραπευθούν. Ορισμένα ΣΜΝ προκαλούν στειρότητα ή ακόμη και θάνατο. Είναι επομένως σημαντικό να απολαμβάνεις ασφαλές σεξ ώστε να αποφύγεις τη μόλυνση με ΣΜΝ. Όταν αναφερόμαστε στο ασφαλές σεξ, δεν μιλάμε μόνο για τον HIV (τον ιό που προκαλεί το AIDS). Υπάρχουν και άλλα νοσήματα που είναι λιγότερο γνωστά. Λεπτομέρειες για ορισμένους τύπους ΣΜΝ αναφέρονται παρακάτω παρακάτω.

Πώς μπορώ να αποφύγω τα ΣΜΝ;
Ασφαλές σεξ σημαίνει:

Παίρνω και δίνω σεξουαλική ευχαρίστηση χωρίς να θέσει ο ένας τον άλλον στον κίνδυνο των ΣΜΝ

Να ενημερώνεις τον σύντροφό σου αν νομίζεις ότι έχεις ή έχει ΣΜΝ.

Αν έχεις μια σταθερή σχέση, έχεις κάνει ιατρικό έλεγχο, είσαι υγιής και κανένας από τους δύο δεν έχει άλλους ερωτικούς συντρόφους, τότε ίσως δεν χρειάζεται να παίρνεις προφυλάξεις στο σεξ. Διαφορετικά, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείς προφυλακτικό (για κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ) ακόμη κι αν χρησιμοποιείς παράλληλα και κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης, όπως το αντισυλληπτικό χάπι, για να εμποδίσεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η ασφάλεια στο σεξ προϋποθέτει ειλικρίνεια ανάμεσα στο ζευγάρι και μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης.
Πώς ξέρω αν έχω κολλήσει;
Αν έκανες σεξ χωρίς προφύλαξη θα πρέπει να ανησυχείς για τον κίνδυνο των ΣΜΝ. Μερικά ΣΜΝ έχουν συμπτώματα π.χ. έντονη και δυσάρεστη κολπική οσμή, κολπικές εκκρίσεις ή/και φαγούρα, ενώ πολλά ΣΜΝ δεν γίνονται αντιληπτά εύκολα γιατί δεν εμφανίζουν κάποια συμπτώματα, κυρίως όταν βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Κάποια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και να φύγουν αμέσως, αλλά η νόσος παραμένει στον οργανισμό. Ο μόνος τρόπος για να είσαι σίγουρη/ος, είναι να κάνεις ιατρικές εξετάσεις. Κάποια ΣΜΝ, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορεί να καταστρέψουν το αναπαραγωγικό σου σύστημα και να δημιουργήσουν ακόμα και μη αναστρέψιμα προβλήματα γονιμότητας, ενώ άλλα ΣΜΝ μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σου. Μην αφήσεις την αμηχανία και την ντροπή να σε εμποδίσουν να κάνεις τον κατάλληλο και άμεσο ιατρικό έλεγχο. Είναι απαραίτητο να μιλήσεις με τον/την γυναικολόγο σου για να σε κατευθύνει με κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις και να σου παράσχει την κατάλληλη θεραπεία, εφόσον χρειάζεται.
http://www.netdoctor.co.uk/health_advice/facts/menstruation_cycle.htm

Γονόρροια

Η γονόρροια είναι μια βακτηριακή μόλυνση που μπορεί αρχικά να μην εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Αργότερα, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, κιτρινωπές κολπικές εκκρίσεις, ερυθρότητα και πρήξιμο των γεννητικών οργάνων και αίσθημα καύσου ή φαγούρα στην περιοχής του κόλπου. Εάν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε βαριάς μορφής λοίμωξη της πυέλου και φλεγμονή του ουρογεννητικού συστήματος. Εγκυμονεί κίνδυνο στειρότητας για τη γυναίκα. Και στους άνδρες και στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία, αρθρίτιδα και μηνιγγίτιδα και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση στα νεογέννητα μωρά. Η γονόρροια είναι σχετικά συνηθισμένη και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη χρήση αντιβιοτικών.

πίσω στην αρχή

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι μια βακτηριακή μόλυνση που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τη γονόρροια. Η πλειοψηφία των γυναικών με χλαμύδια δεν έχει εμφανή συμπτώματα, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να μεταδώσει τη μόλυνση σε άλλους. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η χλαμυδιακή λοίμωξη ενδέχεται να προκαλέσει εκτενή βλάβη στις σάλπιγγες και να οδηγήσει σε στειρότητα και σε πρόωρες γεννήσεις. Στους άνδρες, τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη της γεννητικής οδού. Αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

πίσω στην αρχή

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή μόλυνση που υπάρχει εδώ και αιώνες. Είναι ένα βακτήριο που μολύνει τον άνθρωπο τρυπώνοντας στους βλεννογόνους της στοματικής κοιλότητας και των γεννητικών οργάνων. Στη συνέχεια, προκαλεί ένα ανώδυνο έλκος. Η σύφιλη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική όταν το έλκος είναι παρόν. Στις περισσότερες γυναίκες, η μόλυνση από σύφιλη θεραπεύεται από μόνη της, ακόμη και χωρίς ειδική θεραπεία. Όμως, το 25% θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της μόλυνσης, που αποκαλείται «δευτερογόνος σύφιλη», το οποίο αναπτύσσεται μέσα σε εβδομάδες έως μήνες μετά από το αρχικό στάδιο και διαρκεί 4 με 6 εβδομάδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάνθημα του δέρματος στα χέρια και στα πόδια. Η «τριτογόνος σύφιλη» μπορεί να αναπτυχθεί έπειτα από διάστημα αρκετών ετών χωρίς συμπτώματα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα νεύρα και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων. Η σύφιλη είναι μια σοβαρή ασθένεια και ενδέχεται να είναι απειλητική για τη ζωή. Θεραπεύεται συνήθως με τη χορήγηση πενικιλίνης ή άλλων αντιβιοτικών και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν η θεραπεία ξεκινήσει αρκετά νωρίς.

πίσω στην αρχή

Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες είναι μικρά παράσιτα που μεταδίδονται πρωτίστως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Στις γυναίκες, η μόλυνση δημιουργεί κυρίως φλεγμονή του κόλπου που μπορεί να μεταδοθεί και στον τράχηλο. Είναι πιθανό να εμφανιστούν συμπτώματα όπως φαγούρα, κολπικές εκκρίσεις (συχνά πρασινωπές και αφρώδεις), αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, συχνουρία και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Μερικές γυναίκες δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Στις έγκυες γυναίκες, οι επιπλοκές της κύησης είναι ιδιαίτερα συχνές, όπως ο πρόωρος τοκετός και η μετάδοση της μόλυνσης στο παιδί. Οι άνδρες συνήθως δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μερικοί μπορεί να έχουν φλεγμονή της ουρήθρας, λευκές εκκρίσεις από το πέος και φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Η μόλυνση με τριχομονάδες διευκολύνει την εξάπλωση του HIV. Οι τριχομονάδες μπορεί να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα αντιβιοτικά.

πίσω στην αρχή

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα ιογενές νόσημα που προκαλεί ερυθρότητα και φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα ή το στόμα. Αφού ο ιός εισχωρήσει στο σώμα, παραμένει ανενεργός για 3-7 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα και ο ιός δεν μεταδίδεται. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν με φαγούρα ή αίσθημα καύσου και ακολουθεί ερυθρότητα του δέρματος. Τέλος, δημιουργείται φυσαλίδα. Αυτές οι φυσαλίδες είναι συνήθως πολύ επώδυνες και διαρκούν από 7 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Ο ιός μεταδίδεται από τη στιγμή της φαγούρας έως τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η επούλωση του έλκους. Στις έγκυες γυναίκες, υπάρχει κίνδυνος το μωρό να μολυνθεί κατά τη διάρκεια της γέννας κι ενδέχεται να πάθει σοβαρές βλάβες όπως εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου), η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Ο έρπης αντιμετωπίζεται με ειδικά αντιϊκά φάρμακα.
Γνωρίζατε ότι;

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, εμφανίζονται 340 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ασθενών με ιάσιμα ΣΜΝ (σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια και τριχομονάδες), τα οποία, αν δεν θεραπευθούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. 1

πίσω στην αρχή

HIV

Η μετάδοση του HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) γίνεται μέσω των σωματικών υγρών και μπορεί να μεταδοθεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη και της μετάδοσης μέσω του αίματος (για παράδειγμα, μέσω μολυσμένων συριγγών ή μετάγγισης μολυσμένου αίματος). Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το άτομο που μολύνεται από τον ιό HIV συνήθως δεν παρατηρεί αρχικά συμπτώματα, καθώς αυτά είναι μη ειδικά και μπορεί να είναι ήπιας μορφής. Ο ιός πολλαπλασιάζεται και επιτίθεται στα κύτταρα του αίματος, εξασθενίζοντας όλο και περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ιός HIV προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο όρος AIDS αναφέρεται στο στάδιο της ασθένειας όπου το ανοσοποιητικό σύστημα είναι τόσο αδύναμο, ώστε μπορεί ν’ αναπτυχθούν μεταδοτικές ασθένειες και όγκοι. Χωρίς θεραπεία, χρειάζονται συνήθως περίπου 9 χρόνια από τη μόλυνση με τον HIV έως την εκδήλωση του AIDS, πάντα όμως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η άμυνα του σώματος. Τα πρώτα συμπτώματα του AIDS είναι μη ειδικά. Καθώς όμως προχωρά η ασθένεια, αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σοβαρές ασθένειες στα ζωτικά όργανα, όπως φυματίωση, πνευμονία και καρκίνος. Το AIDS δεν θεραπεύεται, αλλά υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που μπορεί να καθυστερήσουν σημαντικά την εκδήλωσή του, ν’ αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του.
Γνωρίζατε ότι;

Πολλά εκατομμύρια αθεράπευτων ιογενών ΣΜΝ εμφανίζονται ετησίως. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται περίπου 5 εκατομμύρια μολύνσεις από HIV. 1

πίσω στην αρχή

Ηπατίτιδα B

Ο ιός της ηπατίτιδας Β (HBV), μιας μορφής ιογενούς ηπατίτιδας, βρίσκεται κυρίως στα υγρά του σώματος (σάλιο, σπέρμα, κολπική βλέννα, αίμα ή πλάσμα αίματος), μεταδίδεται συνεπώς μέσω σεξουαλικής επαφής και επαφής με μολυσμένο αίμα και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Μία έγκυος που έχει μολυνθεί μπορεί επίσης να μεταδώσει τη μόλυνση στο παιδί της. Αρχικά, μπορεί να μην υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Η οξεία λοίμωξη ξεκινάει με απώλεια όρεξης, αποστροφή σε συγκεκριμένα τρόφιμα, ναυτία, ήπιο πυρετό και πόνους μυών και αρθρώσεων. Αναπτύσσεται ίκτερος και τα κόπρανα χάνουν το χρώμα τους, ενώ τα ούρα γίνονται πιο σκούρα. Η ασθένεια, μέχρι την πλήρη ανάρρωση, διαρκεί συνήθως 4 με 6 εβδομάδες. Μια πιθανή επιπλοκή είναι η χρόνια ηπατίτιδα, που χαρακτηρίζεται από κόπωση, πόνους στις αρθρώσεις και μυϊκούς πόνους. Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης ή καρκίνου του ήπατος. Υπάρχει διαθέσιμος εμβολιασμός ενάντια στην ηπατίτιδα Β. Δεν υπάρχει διαθέσιμη αιτιολογική θεραπεία. Εάν έχει διαγνωστεί χρόνια ηπατίτιδα Β, δίνεται αντιϊκή φαρμακευτική αγωγή. Εάν η χρόνια ηπατίτιδα Β έχει προχωρήσει σε κίρρωση του ήπατος, η μεταμόσχευση ήπατος είναι συνήθως η μόνη επιλογή.

πίσω στην αρχή

Ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C (HCV) είναι μια μορφή ιογενούς ηπατίτιδας που μεταδίδεται κατόπιν επαφής με μολυσμένο αίμα. Η μετάδοση μέσω σεξ είναι σπάνια, αλλά παραμένει ως κίνδυνος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και η μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί χωρίς συμπτώματα. Οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα, η οποία μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Μερικοί ασθενείς μπορούν να ξεπεράσουν την ασθένεια με μακροχρόνια χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων.
Γνωρίζατε ότι;

Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος, που προκαλείται συχνότερα από έναν ιό, αλλά και από τοξικούς παράγοντες π.χ. αλκοόλ και μερικά ναρκωτικά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ιών της ηπατίτιδας (ηπατίτιδα Α, Β, C,D,E και G)· κάθε μορφή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές οδούς μόλυνσης. 2

πίσω στην αρχή

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα στελέχη του HPV (Human Papiloma Virus) μπορεί να μολύνουν τη γεννητική περιοχή των ανδρών και των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος του πέους, του αιδοίου (την περιοχή εξωτερικά του κόλπου) ή του πρωκτού και το βλεννογόνο του κόλπου, του τραχήλου ή του ορθού εντέρου. Κάποιοι άνθρωποι που μολύνονται με HPV δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα και η μόλυνση αυτοθεραπεύεται.
Μερικοί τύποι αυτού του ιού ονομάζονται «υψηλού κινδύνου» και μας δίνουν μη φυσιολογικές ενδείξεις στο τεστ Pap. Μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού ή του πέους. Άλλοι καλούνται «χαμηλού κινδύνου» τύποι και εμφανίζουν ήπιας μορφής ανωμαλίες στο τεστ Pap ή οξυτενή κονδυλώματα. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι μονά ή πολλαπλά μορφώματα ή εξογκώματα που εμφανίζονται στη γεννητική περιοχή και μπορούν να αφαιρεθούν με την κατάλληλη θεραπεία από τον γιατρό.
Ειδικά εμβόλια για την πρόληψη από κάποιους τύπους του HPV, που προκαλούν κονδυλώματα και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι πλέον διαθέσιμα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.
Η μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ευθύνεται σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις της 7ης συχνότερης αιτίας θανάτου γυναικών από καρκίνο, παγκοσμίως. 4, 5 καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Γνωρίζατε ότι:

HPV (Human Papiloma Virus) ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι το όνομα μιας ομάδας ιών που περιλαμβάνει περισσότερα από 100 διαφορετικά στελέχη. Πάνω από 30 εξ αυτών μεταδίδονται σεξουαλικά.3

Γνωρίζατε ότι;
Το τεστ Pap (εξέταση κατά Παπανικολάου) είναι το πρωταρχικό «εργαλείο» για την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή των προκαρκινικών αλλαγών στον τράχηλο της μήτρας. Οι προκαρκινικές αλλαγές είναι κοινές σε όλες τις ομάδες ηλικιών και δεν προκαλούν συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν γνωρίζουν αν παρουσιάζουν τέτοιες αλλαγές, εκτός αν κάνουν ένα τεστ Pap. Αυτό το τεστ πραγματοποιείται κατά τη γυναικολογική εξέταση από τον/την γυναικολόγο και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Καταρχάς, ο γιατρός σάς ξαπλώνει σε ένα εξεταστικό κρεβάτι σε ύπτια θέση και σε ειδική στάση με τα γόνατα λυγισμένα. Ο/η γυναικολόγος εισάγει προσεκτικά στον κόλπο ένα εργαλείο που ονομάζεται κολποδιαστολέας, για να κρατήσει τον κόλπο ανοιχτό. Στη συνέχεια, με μία «σπάτουλα» και ένα ειδικό βουρτσάκι λαμβάνει δείγμα επιφανειακών κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο. Το δείγμα τοποθετείται σε ένα γυάλινο πλακίδιο, ή σε ειδικό υγρό διάλυμα και αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου εξετάζονται με μικροσκόπιο τα κύτταρα.

πίσω στην αρχή

  1. WHO. Global prevalence and incidence of selected curable sexually transmitted infections: overview and estimates. Geneva: World Health Organization, 2001.
  2. http://www.cdc.gov/std/HPV/STDFact-HPV.htm
  3. D'Souza, Gypsyamber (May 10, 2007). ''Case-Control Study of Human Papillomavirus and Oropharyngeal Cancer''. New England Journal of Medicine 356: 1944-1956.
  4. Cancer Research UK. The most common causes of death from cancer worldwide, 2002 estimates. accessed 22 May 2007

πίσω στην αρχή